SO Severna Mitrovica: Budžet za 2017. do kraja meseca

Nakon što je održana javna rasprava o nacrtu opštinskog budžeta Severne Mitrovice za 2017. godinu, o njemu su juče diskutovali i odbornici. Sem što je budžet za narednu godinu uvećan u odnosu na onaj iz 2016., promenjeni su iznosi u nekim budžetskim linijama, među kojima su one koje se tiču plata i kapitalnih investicija u zdravstvu i obrazovanju. Deo tih sredstava, prema instrukciji kosovskog ministarstva finansija, prebačen je u kapitalne investicije i to je učinjeno u budžetima sve četiri opštine na Severu. Krajnji rok za usvajanje budžeta je kraj septembra.

Nekadašnja predsedavajuća SO Severna Mitrovica, a sada odbornica, Ksenija Božović, ukazala je na to da postoje velike razlike u budžetskim linijama, kao što su, na primer, Kancelarija za zajednice, gde je broj radnika ostao isti, a sredstva umanjena za 15.000 evra u odnosu na budžet za 2016., te Kancelarija gradonačelnika gde je iznos sredstava za 2016. bio 64.000, uz 6 zaposlenih, dok je sada iznos uvećan, iako je broj radnika isti. Ona je dodala, međutim, da postoji razlika i kada su u pitanju kapitalne investicije za zdravstvo i obrazovanje, navodeći da preraspodela sredstava nije jednaka.

"Mislim da nije u redu ovolika razlika između zdravstva i prosvete. Oko 500.000 predviđeno je i za bolnicu i za Dom zdravlja, a 1.400.000 za obrazovanje," rekla je ona.

Međutim, kako je objasnio Rakić, sredstva za zdravstvo i obrazovanje, kao i većinu ostalih budžetskih linija, raspoređena su u skladu sa instrukcijama kosovskog ministarstva finansija i Trezora.

"Okružnica koju nam je poslalo ministarstvo finansija i iako smo pre dva dana bili na razgovoru sa predstavnicima ministarstva finansija i Direktorom trezora, nismo uspeli da promenimo mnogo, jer su oni čak iz kategorija plata – ostavili isti broj radnika, a deo tih sredstava prebacili u kategoriju kapitalnih investicija. I to su uradili za sve četiri opštine na Severu. Tu nije bilo mogućnosti za manevar, jednostavno to je predlog Ministarstva finansija i Trezora na osnovu njihovih formula koje ni meni nisu možda jasne," rekao je on i dodao:

"Jedino što smo uspeli u tom razgovoru, bilo je to što su hteli i broj radnika da uklone. Ova brojka od 833 radnika – uspeli smo da se izborimo da taj broj ostane da figurira ovde…"

Iako je predsedavajući SO-a, Dejan Gurešić, odbornike izvestio o čemu se razgovaralo na javnoj raspravi o budžetu, oni nisu bili voljni da o predlozima civilnog društva i svojih kolega raspravljaju, pa je u nastavku sednice nacrt budžeta odbornicima, kao i tokom javne rasprave, predstavila šefica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

Ona je ponovila da je iznos budžeta 5.538.163 evra, kao i koje su glavne budžetske linije, te da budžet "ne može da pokrije realne potrebe naspram zahteva" koje, kako je rekla, svakodnevno dobijaju od građana iz svih zajednica.

Odbornici su, potom, navodili svoje predloge o tome šta bi budući budžet trebalo da finansira.

Odbornik Milan Kosovac je ponovio svoj jučerašnji predlog o adaptiranju škola i, kako je rekao, javnih ustanova, za lica sa invaliditetom, navodeći da je njegov predlog usvojen i tokom sastanka Odbora za politiku i finansije, te da će se u sklopu renoviranja fasada zgrada škola i ustanova raditi i na uređivanju prilaza.

Odbornik Nedžad Ugljanin, iz redova Bošnjačke zajednice, predložio je asfaltiranje ulica u Bošnjačkoj mahali, kao i određivanje dela troškova za smrtne slučajeve. Odbornik Emir Azemi iz albanske zajednice je istakao problem škole za decu albanske nacionalnosti u Mikro naselju, koja, kako je rekao, nastavu imaju u "baraci".

Dr Milovan Krivokapić, ponovio je svoj jučerašnji predlog izgradnje zgrade za sudsku medicinu, dodavši i predlog o kupovini aparata za merenje teških metala u vodi, dok je odbornik ispred Demokratske partije Kosova, Baškim Cimilji, predložio izgradnju osnovne škole u Bošnjačkoj mahali za manjinske zajednice na Severu.

Glasalo se upravo o predlozima Krivokapića i Cimiljija, koji su, međutim, odbijeni, a gradonačelnik je i pojasnio zašto su upravo predlozi dr Krivokapića odbijeni.

Takođe, odbornici su obavešteni i da su zvanično formirana dva odbornička kluba – Srpska, čiji je šef dr Milovan Krivokapić i Demokratska partija Kosova, čiji je šef Baškim Cimilji. Kako su ostali odbornici samostalni moći će da, ukoliko žele, formiraju svoj poslanički klub.

"Već smo imali razgovore sa potencijalnim donatorima i mislim da smo na dobrom putu da obezbedimo sredstva za izgradnju te preko potrebne ustanove. I kad bi ova SO glasala za vaš predlog, to ne bi bilo u skladu sa zakonom, jer sudska medicina ne spada u nadležnosti lokalne samouprave i zato ne želimo da ulazimo u neku dubioznu raspravu sa nadležnim ministarstvima. Naći ćemo donatora i napraviti tu zgradu. A takođe i taj preko potrebni aparat. Jedan od problema koji se javlja, je licenca koja je potrebna i za izgradnju te zgrade i licenca za sam rad Zavoda za javno zdravlje," rekao je on.

Kako je krajnji rok za usvajanje opštinskog budžeta za 2017. ovaj mesec, naredna sednica će se, prema rečima predsedavajućeg, Dejana Gurešića, održati najverovatnije 29. septembra, kada će odbornici odlučivati o usvajanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.