SO Severna Mitrovica bez izveštaja o radu jer "pao sistem"; Rakić: Sledeća sednica u pritvorskoj jedinici jer nema kvoruma slobodnih odbornika

Na juče održanoj sedamnaestoj po redu redovnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica nisu razmatrani šestomesečni izveštaj o radu opštine i šestomesečni finansijski izveštaj, iako je prethodno najavljeno da će to biti. Po rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, iz "tehničkih razloga" i "zbog pada sistema", službenici koji su bili zaduženi za štampanje finansijskog izveštaja, nisu stigli na vreme da ih pripreme. Finansijski izveštaj i izveštaj o radu opštine biće predstavljeni na narednoj sednici. Tako je umesto diskusije o proteklom radu i trošenju budžetskih sredstava, jučerašnju sednicu SO Severna Mitrovica obeležila polemika o krivičnim prijavama koje je Priština, još prošle godine, podnela protiv pojedinih odbornika četiri severne opštine, kao i protiv gradonačenika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, zbog toga što nisu navodno prijavili svoju imovinu Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije. Gradonačelnik Severne Mitrovice rekao je da će već u toku ove nedelje, zajedno sa predsedavajućom Skupštine, Ksenijom Božović, kao i šeficom administrativne kancelarije, Adrijanom Hodžić, otići do Prištine i razgovarati o ovom pitanju.

Iako je prethodno bilo najavljeno, na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica, nije bilo reči o šestomesečnom izveštaju o radu opštine, kao ni o šestomesečnom finansijskom izveštaju. Razlog je, kako navodi gradonačelnik, tehničke prirode.  

"Iz tehničkog razloga i zbog pada sistema, službenici koji su bili zaduženi da odštampaju finansijski izveštaj i izveštaj o radu, nisu stigli danas na vreme da ih pripreme. Imali smo i tih tehničkih problema, briselskim sporazumom je potpisano da upravo administrativna kancelarija bude nova zgrada tužilaštva, radimo na tome da iznađemo neko kompromisno rešenje, tako da iz tog razloga ovi izveštaji nisu stigli na vreme," rekao je Rakić. 
 
On je objasnio da je "nakon kratke konsultacije" dogovoreno da se sednica ne odlaže, nego da se samo tačka 6 koja je bila na dnevnom redu jučerašnje sednice, pomeri za sledeću sednicu i dodao da će i finansijski i izveštaj o radu biti predstavljeni na narednoj sednici SO Severna Mitrovica.

Prijave Agencije za borbu protiv korupciju protiv opštinskog rukovodstva

Tako su u nedostatku rasprave o radu, trošenju sredstava i ulaganju, glavna tema sedamnaeste po redu redovne sednice SO Severna Mitrovica zapravo bile krivične prijave podignute pri kosovskom sistemu protiv pojedinih odbornika SO Severna Mitrovica, gradonačelnika Gorana Rakića, kao i nekih odbornika četiri severne opštine, jer nisu navodno prijavili svoju imovinu Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije.

Rakić: I ja sam na listi optuženih

Rakić je u izjavi medijima nakon završetka sednice rekao da ne zna koji je tačan broj odbornika protiv kojih je podneta krivična prijava, ali da se sigurno radi o četiri, pet odbornika, dodavši:

"I ja sam na listi, da tako kažem, optuženih od strane Agencije za borbu protiv korupcije, iako je svima jasno da nije postojala namera da neko opstruiše ili ne preda na vreme prijavu Agenciji."

Rakić je istovremeno rekao da su predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije rekli da će poslati posebno uputstvo i tražiti od sudstva da se taj postupak obustavi, međutim, kako on navodi, od strane tužilaštva i suda im je rečeno da je "taj postupak pokrenut i da nema više povratka."

On je izrazio nadu da će se naći neko "kompromisno rešenje" i da će odbornici "možda platiti neku novčanu kaznu".

Jedan od prvih odbornika koji je dobio poziv od KPS-a, od odeljenja za privredni kriminal je načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga pri srpskom sistemu i odbornik u kosovskom Vaso Jelić. Jelić, međutim, tvrdi da je imovinu, zajedno sa kolegama, odbornicima liste Srpska, prijavio još 10. februara prošle godine i da su ti svi zapisnici predati administrativnoj kancelariji.

Jelić "apstinent" u skupštini ukoliko se ovaj problem ne reši

"Kada su završeni izbori mnogi od nas su znali, ili nisu znali da su u obavezi da prijave svoju imovinu. Svi mi odbornici liste Srpska smo to i uradili još 10-og februara, iako su kod nas izbori bili ponovljeni. Svi ti zapisnici su blagovremeno bili predati Kancelariji. Među prvima sam dobio poziv od KPS-a, od odeljenja za privredni kriminal. Dao sam izjavu sa dokazima da sam blagovremeno popunio određene formulare, kako sam rekao, zajedno sa svojim kolegama predao sam formulare kancelariji. Šta sledi dalje – dobijam prvi poziv na sud u Vučitrn, potom dobijam drugi poziv, ali sam bio prinuđen da ga odložim, zato što sam bio na hiruškoj intervenciji u Beogradu," objasnio je Jelić i dodao da je pre par dana dobio novi poziv da se odazove sudu u Srbici.

On je poručio da će "apstinirati" u radu skupštine ukoliko se, kako kaže, ovo pitanje ne reši.

Krivokapiću "umesto nagrade" kazna: 6 meseci zatvora i 800 evra globe: Želeo sam da pomognem i jednom i drugom narodu – da se ovaj narod zbliži, a oni me kažnjavaju umesto da me nagrade

Odbornik SO Sevena Mitrovica Milovan Krivokapić kaže da je on već dobio presudu, i da u presudi stoji šest meseci zatvora i 800 evra novčane kazne. Krivokapić kaže da se na ovu presudu žalio Apelacionom sudu i da "ne zna šta će biti."

"Želeo sam da pomognem i jednom i drugom narodu – da se ovaj narod zbliži, da bude mira i da živimo svi u slozi i kako treba. Ja umesto da budem nagrađen, mene kažnjavaju," kaže Krivokapić.

Rakić: "Pridružiću vam se i ja. I meni je stigla ta prijava"

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je, slušajući izlaganja odbornika o ovom pitanju, predložio da sledeća sednica bude "u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici."

"Jedino šta mogu da predložim da sledeća sednica skupštine bude u pritvorskoj jedinici u Severnoj Mitrovici; pošto, koliko vidim, nećemo imati kvorum za narednu sednicu. Mogu vam reći da ću vam se i ja pridružiti, jer je i meni stigla ta prijava," kazao je Rakić i dodao da nisu "sedeli skrštenih ruku", već su o ovom pitanju razgovarali "na visokom nivou", sa ambasadama i premijerom.

Listu odbornika koji su prijavili svoju imovinu možete pogledati OVDE (kada se stranica otvori, kliknite željenu opštinu).

On je obećao da će u toku nedelje sa predsedavajućom Skupštine, kao i sa šeficom administrativne kancelarije, ponovo otići do Prištine i "tražiti od njih odgovor". 

Na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica bilo je prisutno svih 19 odbornika, a bilo je ukupno sedam tačaka na dnevnom redu, skupštine, među kojima i usvajanje izveštaja sa trećeg odnosno četvrtog odbora za nevećinske zajednice, kao i usvajanje izveštaja sa Odbora za politiku i finansije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.