SNF: SPC i Srbi sa KiM-a govore istim jezikom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej primio je delegaciju sa Kosova i Metohije, koju su činili predstavnici Srpskog nacionalnog foruma (SNF), a koju je predvodio Momčilo Trajković. U dvosatnom razgovoru, poglavaru SPC predstavljena su "mnoga teška pitanja koja se tiču položaja Srba sa Kosova i Metohije, i položaja države Srbije na Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz SNF-a.

Patrijarh je podelio zabrinutost sa članovima SNF, posebno istučići da temelj srpske politike mora biti opstanak srpskog naroda na KiM, i da svaka politika mora da se bazira na tom zadatku.

Prenet je stav SNF i kosovsko-metohijskih Srba da  – "bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju neće prihvatiti nikakav dokument, pravno obavezujući ili ne, koji potpišu vlasti u Beogradu, a koji bi značio odricanje države Srbije od Kosova i Metohije". 

Predstavnici SNF-a su upoznali Patrijarha sa brojnim momentima u kojima Srbi sami, međusobnim podelama ugrožavaju sopstveni položaj.

Takođe, upoznali su Irineja sa sadržajem sastanka koji su imali sa predsednikom Republike Srbije, i sa budućim aktivnostima koje planira na "fomiranju autentične srpske kosovsko-metohijske politike".

Patrijarh je najavio i pomoć klirika Eparhije raško-prizrenske misiji SNF-a.

"Konačno je zaključeno da SPC i Srbi sa KiM-a govore istim jezikom," navodi se u saopštenju SNF-a.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.