Smiljići u voćarstvu vide budućnost

Borovnica
Foto: RTK2

Za svaki posao potrebna je volja, koja ne nedostaje Nemanji Smiljiću iz Lapljeg sela u sve ozbiljnijem uzgajanju borovnica. On je jedan od retkih proizvođača bobičastog voća u ovom kraju, pa je uspeo da se probije na tržište i tri godine nakon sadnje plasira oko 500 kilograma tvz. plavog zlata, piše RTK2.

Berba borovnica na imanju Nemanje Smiljića privodi se kraju. Kada se upustio u ovaj posao verovao je da će kupce privući kvalitetom voća, što mu je i pošlo za rukom.

“Te 2019. godine imali smo svega kilogram roda, čisto da probamo kako to izgleda. Prošle godine smo imali oko 140 kilograma, a ove + između 450 i 500 kilograma. Što se tiče prodaje, morao sam da pitam po marketima i piljarama na Kosovu i Prištini jer organizovanog otkupa ovde nema. Ja sam sam ovde i ne mogu da se probijem, kada bi nas bilo nekoliko onda bi sve išlo lakše. Ovo je poziv svima koji se dvoume da li je borovnica isplativa, jeste isplativa je, samo treba vremena i strpljenja. Odziv je ove godine bio neverovatno dobar, bukvalno ono što skupimo večeras, sutra ujutriu je već prodato. Cena je 5 evra po kilogramu, to je dobra cena, u Srbiji ide i više, ali njih je više mogu da se udruže i da diktiraju cenu, ja kao jedinka ne mogu, tako da sam sa cenom od 5 evra zadovoljan”, ističe Nemanja Smiljić.

Na 50 ari zemljišta nalazi se 1560 sadnica borovnice, o kojima se, uz savete stručnjaka, staraju članovi porodice Smiljić. Iako je u pitanju izuzetno zahtevna biljka, Nemanja ističe da se adekvatnom prihranom i postizanjem PH vrednosti vode stiže do bogatog roda.

“Što se tiče same nege i održavanja zasada, ovom prilikom bi se zahvalio Aleksandru Andriću iz Agro bobice koji se brine o našem zasadu, koji nam daje stručne savete jer mi to ovde nemamo. Posla ima od jutra do mraka, što se tiče trave i korova ne sme da se prska totalom ili nekim drugim herbicidom, nego mora da se plevi. Prskanjem se zemlja zagađuje, borovnica to usvaja i može doći do sušenja. Jako je bitna voda, mi imamo vodu koja je bogata natrijumom, on se taloži gore i samim tim dolazi do zapušavanja receptora pomoću kojih biljka dobija hranljive materije iz vode. Jako je bitna i elektroprovodljivost , to nisam znao dok vodu nisam odneo na analizu u Niš, otišli smo kod Aleksandra i on mi je rekao da voda nije dobra. Morali smo da kopamo jedan veliki bazen da ga napunimo vodom i da uz određene kiseline postignemo elektroprovodljivost i odgovarajuću PH vrednost”, rekao je ovaj mladi poljoprivrednik.

Ovaj mladi entuzijasta je dokazao da se do uspeha stiže upornošću. Već naredne nedelje ga očekuje pripremanje zasada za narednu godinu.

“Prvo mora da se pripremi teren za izbijanje mladih lastara koji će sledeće godine biti rodni. Za to su potrebna određena đubriva, kojih ovde nema u prodaji. Ima jedna bakterija koja napada zasade pa je neophodna i zaštita koja se primenjuje kada sakupimo i ovo malo preostalih bobica”, kaže Nemanja.

Ukoliko i naredna godina bude rodna, Nemanja će najverovatnije proširiti zasad borovnice koja zbog svog nutritivnog kvaliteta s pravom nosi epitet plavog zlata.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.