Slučaj voz: Hodžaj pisao ministrima 49 zemalja

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, osim naslova, sinoćno izdanje) 

Kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, poslao je pismo – na četiri stranice – ministrima spoljnih poslova 49 zemalja, obaveštavajući ih u detalje o nameri Srbije da pošalje kontroverzni voz na Sever Kosova, uprkos protestu kosovskih zvaničnika koji su naveli da je voz nezakonit.

Voz ruske proizvodnje, ispisan rečima "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, uključujući albanski, sprečen je da uđe na Kosovo prošle subote, posle koordinirane akcije kosovskih institucija.

Hodžaj je obavestio svoje kolege da to nije izolovan slučaj, već deo sistematskog neprijateljskog pristupa Srbije prema Kosovu.

U svom pismu Hodžaj pominje izgradnju zida u severnom delu Mitrovice od strane srpskih lokalnih vlasti što je podstakao Beograd, povlačenje srpskih ministara i poslanika iz kosovskih institucija, hapšenje bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja od strane francuskih vlasti, a po nalogu Srbije, hapšenje službenika kosovske policije Nehata Tačija u Srbiji i druge incidente.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.