Slučaj Badovačko jezero: Sudski proces se ponavlja

Vrhovni sud Kosova odlučio je da ponovi sudski proces u slučaju dela u vezi sa terorizmom kod Badovačkog jezera. Tako će se petorica kosovskih Albanaca, prethodno osuđena na gotovo 50 godina zatvora, u narednim mesecima ponovo naći pred sudom.

"Vrhovni sud odlukom poništava presudu optuženima za terorističke akte, dok na snazi ostaju one koje se tiču ilegalnog posedovanja oružja," navodi Kallxo, prenosi Express.

Pročitajte još:

Slučaj Badovačko jezero: Preko 49 godina zatvora za petoricu optuženih

Slučaj Badovačko jezero: Podignuta optužnica protiv šestorice za terorizam

Badovac: 8 dana posle hapšenja danas pronađeno oružje, municija i crne uniforme​ 

Kod uhapšene petorice pronađene zastave ISIS-a i "drugi simboli", naknadno demantovano da je pronađen otrov

KPS: Nakon hapšenja tri lica kod Badovca, zbog moguće umešanosti u terorizam uhapšena još dva

Delovi Prištine od jutros bez vode: ISIS zatrovao Badovac?

Kod Gračanice uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su pripadnici ID

Petorica kosovskih Albanaca – Besnik Ljatifi, Gazmend Haljiti, Miljazim Hadžiaj, Fehmi Musa i Enis Ljatifi – osuđeni su jula prošle godine na ukupno 49 godina i 3 meseca zatvora zbog terorizma i posedovanja oružja, preneli su tada kosovski mediji.

Privedeni su 2015, i to naoružani, uz zastavu ISIS-a, u blizini Badovačkog jezera. Veruje se da su planirali da snime propagandni video, dok su mediji prenosili i da je njihov plan bio da bace otrov u ovo jezero iz kojeg se vodom snabdeva prištinski region. Nakon hapšenja, pijaća voda je bila isključena delovima Prištine, usled straha da je zatrovana hemikalijama.

Optužnica protiv ove petorice podignuta je početkom decembra 2015, a kosovski mediji su tada preneli i vest da je jedna od branilaca uhapšenih, advokatkinja Sabrije Jašari – potvrdila da je među predmetima kod osumnjičenih pronađen i otrov. Ona je to kasnije, ipak, demantovala.

A po podizanju optužnice iz kosovskog tužilaštva, saopšteno je da je njihova namera bila da snime propagandni video za ISIS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.