"Sledi ozbiljan odgovor Prištini zbog suspenzije"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u narednim danima dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština.

"Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram", rekao je Vučić za RTS iz Moskve.

Upitan da prokomentariše to što Brisel za sad ćuti tim povodom, Vučić je odgovorio da to "veoma snažno i dovoljno govori za sebe".

EU: Briselski sporazum se mora poštovati

Maja Kocijančič, portparolka visoke izaslanice EU Federike Mogerini, izjavila je da obe strane, Beograd i Priština, moraju da primene ono što je dogovoreno.

"Sve što je dogovoreno u kontekstu dijaloga treba primeniti bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo", poručila je Kocijančič u odgovoru na pitanje o reakciji Brisela na odluku Prištine o odlaganju dogovora o Zajednici srpskih opština.

On je dodao da je odluka Prištine teška i loša vest i u najmanju ruku krajnje neodgovorno ponašanje.

"Neko bi rekao da od Prištine uvek to možete da ocekujete, a mislim da je neočekivana vest jer je reč o veoma neodgovornom ponašanju. To je najblaže što sam mogao da kažem, a da ne dajem više nikakve ocene", rekao je Vučić.

On je naveo da se o Briselskom sporazumu mesecima pregovaralo, da su ti pregovori bili mučni, teški i puni kompromisa, te da je na sporazum stavljen potpis koji se sad ne poštuje.

"Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znaci, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je Vučić.

B92/TanjugPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.