Sledećeg meseca penzioneri sa Kosova dobijaju veću penziju

Izvor: Balkanplus.net (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 

Početni penzijski doprinos je 158 eura, dok najviša penzija na Kosovu će biti 240 eura. Ovaj iznos je kategorisan na osnovu radnog iskustva i obrazovanja za osobe iznad 65 godina.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je potvrdilo raniju odluku da će od juna mjeseca početi podjela povečanih penzija za sve penzionere. Način davanja penzija je predviđen adiministrativnim uputstvom iz Zakona o penzijskim planovima, kažu vladini zvaničnici.

Musa Demiri, potparol Ministarstva rada i socijalnog staranja je rekao: "Svi penzioneri, koji su prijavili i donijeli potrebne dokaze po zakonu kojim se uređuje ovo pitanje, od juna 2016. dobiće povećane penzije".

Da bi dobili povećanu penziju, osobe preko 65 godina, od 1. januara ove godine su trebale da podnesu potrebnu dokumentaciju, gdje se uključuje radno iskustvo i kvalifikacije.
Kategorizaciju penzionera su zahtjevali sami penzioner, jer oni bez obzira na radno iskustvo i kvalifikacije dobijali su penziju od 75 eura, iznos koji su dobijale i osobe koje imaju preko 65 godina, ali nisu nikada radile.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.