Skupština sledeće nedelje odlučuje o tribunalu

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga održala je danas odvojene sastanke sa političkim liderima sa kojima je razgovarala o formiranju tribunala i promeni misije Euleksa. Izraženo je očekivanje da će Skupština Kosova sledeće nedelje glasati o tribunalu.
 
Jahjaga je istakla da je od političkih lidera zatražila podršku u preduzimanju značajnih koraka za dalje jačanje vladavine prava na Kosovu uz podršku EULEKS-a u rešavanju optužbi za ratne zločine i unapređenju evroatlantskih integracija.
 
“Saglasili smo se o našim dostignućima u razvoju vladavine prava i prenosu nadležnosti na kosovske institucije. Takođe smo razgovarali o važnosti nastavka mandata EULEKS-a do juna 2016. Stvaranje specijalnog suda odražava posvećenost Kosova u nezavisnom i nepristrasnom procesu da se bavi ovim navodima na verodostojan način”, rekla je Jahjaga.
 
Njen savetnik Arber Vlahiu je pre susreta rekao da sa političkim prvacima treba da bude razmotren dokument – pismo koje treba poslati u Brisel.
 
Prema njegovim rečima pismo sadrži tri elementa – pitanje transformisanja Euleksa, formiranje specijalnog suda te druga pitanja koja se tiču vladavine zakona na Kosovu. 
 
Predsednica Kosova se najpre sastala sa liderima DPK- Hašimom Tačijem, DSK- Isom Mustafom, sa predsednikom Turske demokratske partije Mahirom Jagdžilarom.
 
Jahjaga je potom razgovarala sa predsednikom Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem. Po pitanju ovih tema, Petrović je izrazio pozitivan stav.
 
”Veoma je važno da skupština odobri osnivanje suda. Sud će služiti procesuiranju individualaca. Nema kolektivne krivice, i to nije sudjenje istoriji, već pojedinačnim krivičnim delima. Važno je istaći da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno Kosovo tezi Evropskoj uniji koja je za osnivanje ovog suda uključujuci i SAD”, rekao je Petrović.
 
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljibin Kurti je nakon razgovora sa predsednicom Jahjagom izjavio da će formiranje specijalnog suda naneti štetu imidžu Kosova u svetu, te da se on zalaže za stvaranje tribunala koji bi sudio srpskim zločinima na Kosovu.
 
Kurti je izjavio kako ne veruje da bi Savet bezbednosti mogao usvojiti odluku o tribunalu te dodao da će se o ovom pitanju odlučivati sledeće nedelje u Skupštini Kosova. On je izrazio protivljenje produžetku ili promeni misije Euleksa, dodajući da Euleks nikada ne podnosi izveštaje o svom radu na Kosovu.
 
Jahjaga je razgovarala i sa predsednikom Alijanse Novo Kosovo Behdžetom Pacolijem koji je ocenio manje bolnim odluku Skupštine Kosova o tribunalu. 
 
Kako je kazao njegova partija će biti konstruktivna po pitanju formiranja tribunala. On smatra da će Euleks ostati na Kosovu još dve godine ali da se još uvek ne zna hoće li misija promeniti naziv.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.