Skupština neće glasati za tribunal pre izbora

Izvor: (tekst na srspkom originalno preuzet) RTK 2

"U vreme izbora ne možemo da donesemo odluku o tome. DPK ne može da preuzme svu odgovornost za to. Za glasanje je potreban konsenzus svih partija. Ukoliko samo DPK donese odluku mogla bi da bude kažnjena na izborima. Skupština je trenutno vrlo nestabilna i nefunkcionalna," prenosi "Koha ditore".

Teško može da donese odluku pre izbora, a posle izbora bi moglo da bude kasno jer ako izbori budu održani u junu, konstituisanje institucija ne može da bude završeno pre septembra”, rekao je anonimno jedan visoki funkcioner. "Stranci traže da se vrlo brzo odluči".

Sadašnji sastav Skupštine neće na glasanje staviti međunarodni tribunal koji bi trebalo da sudi za ratne zlolčine za koje se tvrdi da ih je počinila OVK. 

Očekuje se da će se isto ponašati i politički subjekti jer se boje od uticaja koji bi te odluke mogle da imaju na nacionalne izbore. 

Demokratska partija premijera Hašima Tačija i Demokratski savez šefa opozicije Ise Mustafe su se dogovorile da ubrzaju zakonske izmene za izbore i da se izbori organizuju u prvoj polovini godine.

Takođe i da se opšti izbori zakažu posle raspuštanja Skupštine. Ukoliko ostanu pri tome, onda je sredina maja rok kada bi poslanici trebalo da podnesu ostavke. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.