Skupština Kosova: Ratifikovan sporazum o demarkaciji

O reakcijama čitajte u posebnoj vesti.


19:00 – Ratifikovan sporazum o demarkaciji

Nakon četiri prekida zbog bačenih suzavaca, poslanici Skupštine Kosova ratifikovali su sporazum o demarkaciji. Njih 80 glasalo je "za" – što je bio minimum potreban da se demarkacija izglasa. Protiv je bilo 11 poslanika. Bio je prisutan 91 poslanik. 

Skupština Kosova bezuspešno je gotovo tri godine pokušavala da izglasa demarkaciju – jedan od dva ključna kriterijuma za dobijanje vizne liberalizacije.

18:10 – Suspendovano još 8 poslanika Samoopredeljenja

Još osam poslanika pokreta Samoopredeljenje suspendovano je sa skupštinske sednice. Predsedništvo, navode prištinski mediji – nije objavilo imena ovih poslanika. Nastavak sednice zakazan je za 18 i 15.

17:12 – Bačen i četvrti suzavac

U Skupštini Kosova ponovo ista slika. Samo nekoliko sekundi nakon što je sednica nastavljena – suzavac je bačen po četvrti put. 

16:35 – Izbačeni poslanici Samoopredeljenja

Nakon bacanja suzavca, policija je iz skupštinske sale izbacila pet poslanika pokreta Samoopredeljenje. To su, prenosi Koha, Ljiburn Aljiu, Drita Miljaku, Fitore Pacoli, Saljih Zuba i Dželjalj Švecla. U međuvremenu, Kosovska policija je saopštila da vodi istragu o tome ko je i na koji način uneo suzavaz u kosovski parlament.

15:42 – Suzavac po treći put

Samo nekoliko sekundi nakon što je sednica, posle pauze, nastavljena – po treći put je bačen suzavac.

Sednica će, rekao je Veselji, izvestili su kosovski mediji – biti nastavljena u 16 i 30.

15:10 – Tači i Han: Suzavac neprihvatljiv, demarkacija mora danas da se usvoji 

U međuvremenu su se zbog suzavca u kosovskoj skupštini oglasili i kosovski predsednik, Hašim Tači i evropski komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han. Oba zvaničnika osuđuju bacanje suzavca i pozivaju poslanike da izglasaju demarkaciju. 

„Pozivam poslanike da nastave sa svojim poslom, uprkos opasnim taktikama protivnika za liberalizaciju viza. Demarkacija mora danas da prođe. To je ono što građani zemlje očekuju, bez obzira na partiju, ili etničku pripadnost. Glasanje o demarkaciji znači slobodno kretanje svih građana Kosova,“ naveo je Tači na svojoj Fejsbuk stranici. 

„Sada je trenutak istine i akcije. Odluka poslanika da ratifikuju sporazum je volja građana koji žele da prihvate evropske vrednosti. Nemojte nikome da dozvolite da vas izazove, pogotovo ne onima koji žele da drže Kosovo izolovano i daleko od evropskih vrednosti,“ zaključio je. 

„Oštro osuđujem korišćenje suzavca. Takvo ponašanje nema mesta u demokratiji. Na ovaj važan dan, kosovski lideri moraju da preuzmu svoje odgovornosti i da glasaju za sporazum o demarkaciji. Njihovi građani mogu da imaju koristi od ovog koraka ka viznoj liberalizaciji. Ako ovo učine, politički život će se usredsrediti na druge važne reforme koje su građanima potrebne i to će pomoći da zemlja postigne napredak u svojoj evropskoj orijentaciji,“ poručio je Johanes Han na svom Twitter nalogu. 

13:13 – Po drugi put suzavac 

Posle pauze duže od sat vremena, sednica je nastavljena. Ipak, u trenutku glasanja za demarkaciju i prebrojavanja glasova, suzavac je ponovo bačen. 

Ponovo je određena pauza, nakon koje bi trebalo da se nastavi glasanje za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. 

13:10 – Međunarodni predstavnici na Kosovu o suzavcu: Šok, neverica, nema mesta za nasilje

Nakon što je suzavac bačen u sali kosovske skupštine, oglasili su se međunarodni predstavnici. 

"Zapanjena sam suzavcem u kosovskoj skupštini! Šokirana sam da članovi parlamenta u Evropi pribegavaju opasnim taktikama koje povlače Kosovo unazad. Pozivam sve poslanike i sve stranke da se vrate u Skupštinu Kosova, da poraze takve neprihvatljive postupke koji se protive demokratskom društvu i budućnosti kosovskog naroda. Poslanici, glasajte za budućnost, a ne za prošlost!" – poručila je na svom Twitter nalogu šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

"Za nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu. Pozivam poslanike da se ponovo sastanu i završe glasanje danas," navodi američki ambasador, Greg Delavi. 

"Suzavac nije instrument političke diskusije! Ovo ne može da posluži kao primer načinu borbe za ideje i politike na najvišem političkom forumu zemlje," reakcija je nemačkog ambasadora, Kristijana Helta.

13:05 – PKS: Srpska lista da ne šalje svoje poslanike u kosovsku skupštinu 

Iz Srpske liste su za kosovske medije potvrdili da neće prisustvovati nastavku sednici. Ipak, sednici je prisustvovao poslanik parlamentarne grupe Srpske liste iz redova goranske zajednice, Adem Hodža. Da je Hodža bio u skupštinskoj sali javio je Kljan Kosova, a Gazeta Tribuna navodi da se "Hodžinim glasom očekuje usvajanje demarkacije sa 80 glasova". 

I dalje je, međutim, nejasno da li će Hodža glasati za ratifikovanje demarkacije.

Ipak, Partija kosovskih Srba, navodeći da je Hodža i predsednik Privremenog organa opštine Dragaš u sistemu Republike Srbije, tvrdi da on "svakako nije sam doneo odluku da podrži demarkaciju":

"Slanjem poslanika Adema Hodže u parlament Kosova, Srpska lista i Marko Đurić direktno podržavaju proces demarkacije između Kosova i Crne Gore i pokušavaju da se sakriju iza poslanika Srpske liste iz reda goranske zajednice."

"Još jednom pozivamo Srpsku listu da ne šalje svoje poslanike i da ne daje svoj glas, makar to bio i jedan glas za nešto što nije interes srpskog naroda i Republike Srbije i da se ne kriju iza Adema Hodže, kada je očigledno po čijem je on nalogu prisutan u Parlamentu Kosova," naveli su takođe. 

11:56 – U Skupštini Kosova ponovo suzavac 

Pred samo glasanje o demarkaciji sa Crnom Gorom u sali kosovske skupštine, kako prenose prištinski mediji – jedan od poslanika Samoopredeljenja bacio je suzavac. 

Upravo je bacanjem suzavca u više navrata i ranije prekidana sednica zbog demarkacije. 

Određena je pauza, nakon čega bi sednica trebalo da se nastavi.

01:31 – Skupština Kosova: Posle višečasovne rasprave novi neuspeli pokušaj ratifikovanja demarkacije, sednica se nastavlja u 11

Skupština Kosova po četvrti put zaredom nije uspela da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Sednica koja je počela u utorak, posle 16 časova, i trajala gotovo do 1 čas posle ponoći – nastavlja se danas u 11 sati. Iz Skupštine Kosova navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste iz koje su ranije naveli da neće glasati za usvajanje sporazuma. Nisu učestvovali ni pojedini poslanici Demokratske lige Kosova koja je, sa druge strane, potvrdila da će glasati za ratifikaciju. Upravo je to razlog zašto je sednica i pomerena, prenosi Kallxo.

Da se sednica nastavi u 11 časova predložio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji. Većina poslanika je predlog prihvatila, te će se tako za nekoliko sati ponovo okupiti.

Vladajuća koalicija tvrdila je da je obezbedila dovoljan broj glasova, odnosno 80 potrebnih za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji. Današnjoj sednici nije prisustvovao jedan od poslanika LDK-a, Ramiz Keljmendi. Predstavnici vlasti su tvrdili da i bez Keljmendija imaju dovoljan broj glasova, a u međuvremenu je potvrđeno da će upravo Keljmendi prisustvovati nastavku sednice od 11 časova. 

Upravo je nedostatak glasova bio razlog zašto su i prethodna tri pokušaja za ratifikaciju propala.


Pročitajte još:

Pred sednicu za demarkaciju, ambasadori Kvinte sa Veseljijem

Odluci je prethodila duga rasprava, tokom koje su predstavnici poslaničkih grupa iznosili mišljenja da li bi trebalo glasati za ratifikaciju.

Do promene u stavovima nije došlo – vladajuća koalicija sa Demokratskom ligom Kosova je i dalje za ratifikaciju, dok opozicija – pokret Samoopredeljenje, kao i poslanici koji su nedavno napustili ovu stranku, u novom poslaničkom klubu – nisu za ovaj sporazum.

Haradinaj: Svi, bez obzira na razlike, da glasaju za sporazum 

Poziv poslanicima da glasaju za ratifikaciju prvi je tokom sednice uputio kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Prisustvovao je sednici od samog početka, te se obraćao u više navrata.

Upravo je njegova stranka – Alijansa za budućnost Kosova – ranije bila jedna od stranaka koja se protivila demarkaciji.

On, međutim, sada tvrdi da se "ne ugrožava teritorija Kosova", a upravo je gubitak teritorije ranije bila, kao i sada – ključna zamerka opozicije. 

"Glas za ovaj nacrt zakona danas, više nego ikada – je glas za Kosovo, glas za evroatlantsku perspektivu zemlje, glas za slobodu kretanja. Analizirali smo sve činjenice i rizike i garantujem vam da ratifikacija ovog nacrta zakona sa pratećim dokumentima ne ugrožava teritoriju Kosova," naveo je Haradinaj. 

"Odluka je u vašim rukama i glas za ovaj nacrt zakona danas je zahtev većine građana. Pozivam vas, bez razlike na stranačku ili etničku pripadnost, ili ideološko uverenje – da glasate za ovaj nacrt zakona," poručio je takođe.

LDK: I Samoopredeljenje da glasa, bez vas sporazum zavisi od Srpske liste 

Identične poruke uputili su i predstavnici stranaka koji su i ranije isticali da su za sporazum o demarkaciji.

Šef poslaničke grupe LDK-a, Avdulah Hoti, potvrđujući da će parlamentarna grupa koju predvodi glasati za ratifikovanje, istovremeno je pozvao i poslanike Samoopredeljenja da to učine:

"Znate i da ratifikacija ovog sporazuma obezbeđuje slobodno kretanje naših građana. Sporazum doprinosi dinamici rasta evrointegracionih procesa Kosova. Sporazum utire put za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova."

Potom je naveo još jedan od razloga zašto bi trebalo da glasaju:

"Bez vašeg glasanja, ratifikacija ovog sporazuma zavisi od Srpske liste. Zato vas pozivamo da nam se pridružite – kako bi se izbegao rizik od bolnih ustupaka za Kosovo, kako bi se ratifikovao ovaj sporazum."

Hadžiu: Rusija uticala na demarkaciju

Poslanik Demokratske partije Kosova, Bekim Hadžiu, izneo je, prenosi Express – "potpuno novu informaciju o temi demarkacije sa Crnom Gorom", otkrivši da je "Rusija uticala na temu demarkacije".

"Nećemo dozvoliti da ruske ambicije destabilizuju region i da budu deo propagande za ovu zemlju, jer je srpsko-ruski element vrlo angažovan u problemu demarkacije," rekao je Hadžiu.

Kurti: Demarkacija Tačija, Haradinaja i Mustafe

Poslanici Samoopredeljenja ostali su pri stavu da neće glasati za demarkaciju, što je potvrdio i lider ovog pokreta, Aljbin Kurti.

"Ovo glasanje je odluka za buduće generacije, jer to nije granica, već novo određivanje granica," naveo je.

"Ovo je demarkacija Hašima Tačija, Ise Mustafe, Skendera Hisenija i Ramuša Haradinaja," rekao je.

Ako se ova demarkacija izglasa, Kosovo će, naveo je Kurti, izgubiti teritoriju.

I bivši poslanici Samoopredeljenja protiv 

Grupa poslanika koji su se nedavno odvojili od Samoopredeljenja, formirajući novu poslaničku grupu, naveli su takođe da neće podržati demarkaciju.

Demarkacija na čekanju duže od dve godine 

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore postignut je avgusta 2015. godine. Do danas, međutim, nije ratifikovan, zbog protivljenja kosovske opozicije, koja je tvrdila da se Kosovu ovim sporazumom "oduzima 8.000 hektara zemlje". Tokom pokušaja da se ratifikacija izvrši, održavani su protesti na ulicama Prištine, koji su bili i nasilni, a poslanici opozicije bacali su u više navrata i suzavac u skupštinskoj sali. Ratifikacija je jedan od dva kriterijuma za Kosovo da dobije liberalizaciju viza sa EU. Drugi kriterijum je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.