Skupština Kosova: Nacrt zakona o Trepči usvojen i u drugom čitanju

08. oktobar 01:30 – Nacrt zakona o Trepči usvojen i u drugom čitanju

Sa 79 glasova za i 15 uzdržanih Skupština Kosova usvojila je Nacrt zakona o Trepči i u drugom čitanju. Uzdržani su bili poslanici Samoopredeljenja, dok poslanici Srpske nisu, kao i tokom prvog čitanja, bili u sali kada se glasalo.

I dok su prethodnih dana mendžment Trepče i radnici ovog nekadašnjeg giganta na Severu, ali i predstavnici Srba uputili poruke da će jednostrane odluke biti ništavne na Severu i da se odluke u vezi sa Trepčom ne mogu donositi bez dogovora sa srpskom zajednicom, kosovski premijer, Isa Mustafa i predsednik Skupštine, sa druge strane, uputili su čestitke.

"Tokom Nedelje rudara, ranije ove godine, obećao sam rudarima da ćemo rešiti pitanje Trepče za dobrobit svih. Danas je Zakon o Trepči usvojen, zakon koji utire put za razvoj. Srećno!" – poručio je Mustafa na svom Fejsbuk nalogu.

"Trepča je bila, jeste i biće kosovska. Srećno!" – naveo je Veselji.

00:30 – Posle više sati kašnjenja nastavljeno zasedanje o Trepči – drugo čitanje zakona

Posle nekoliko sati zakašnjenja, kosovska skupština je noćas nastavila zasedanje, kako bi u drugom čitanju takođe glasala za tzv. Zakon o Trepči koji je juče uveče usvojen u prvom čitanju.

Kašnjenje je usledilo usled toga što se, kako su sinoć i noćas javili elektronski mediji u Prištini, kroz tri skupštinska odbora nastavilo razmatranje 20 amandmana koje su poslanici u ovom parlamentu podneli na Nacrt ovog zakona.

Primera radi, pokret "Samoopredeljenje" podneo je 6 amandmana, među kojima i nekoliko kojima se traži da se u zakonu jasno navede da je Trepča "javno preduzeće" i to sa "specijalnim statusom", kako  bi se osiguralo da ona pripada "građanima države", i izbegne likvidacija:

"Postojeće društveno preduzeće 'Trepča', koje je trenutno pod upravom Kosovske privatizacione agencije preti da ode u proces likvidacije. Iako ova kompanija ima velik potencijal za ekonomski razvoj zemlje, više je nego potrebno da određene jedinice ovog preduzeća obezbede status javnog preduzeća kako bi zaštitile javni interes i interes građana države," navelo je Samoopredeljenje u obrazloženju jednog od amandmana.

Takođe, oni traže i da se kod postojeće formulacije Trepča – preduzeće pod administracijom Privatizacione agencije Kosova, u formulacijama doda i deo o transformaciji poslovnih jedinica kao "centralno javno preduzeće u vlasništvu Republike Kosovo".

I tokom samog drugog dela zasedanja, njihovi aktivisti su za govornicom noćas ponovili da se Trepča "ne može zaštititi" ukoliko ne bude bila jasno kategorisana kao "javno preduzeće".

07. oktobar 19:15 Skupština Kosova: Nacrt zakona o Trepči usvojen u prvom čitanju 

Sa 82 glasova za,  12 uzdržanih i nijedan glas protiv Nacrt zakona o Trepči upravo je usvojen u Skupštini Kosova. Novi zakon, pored 80 odsto vlasništva vlade Kosova nad Trepčom, i formiranje novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Severu bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak Vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom. Zakonu su se protivili poslanici Srpske, ali i Samoopredeljenja, koji su, takođe, izneli najviše kritika na račun zakona navodeći da neće glasati za usvajanje, jer, kako ističu, on zapravo utire put za prodaju ovog kombinata. Nacrt zakona o Trepči, odlukom većine glasova poslanika, bio je i jedina tačka dnevnog reda zasedanja. Drugo čitanje zakona zakazano je za 20 časova i 30 minuta, navodi RTK. Sednicu uživo pratite OVDE.

Mustafa: Trepča jeste i ostaće vlasništvo Kosova

Dimkić najavio konferenciju za štampu

KoSSev je odmah nakon usvajanja ovog zakona kontaktirao generalnog direktora Trepče, Jovana Dimkića. Kako komentariše usvajanje zakona u Prištini na osnovu prvog čitanja, pitali smo ga.

Dimkić je uz izvinjenje, rekao da ne želi da komentariše vesti za koje nije dobio zvaničnu potvrdu, odnosno nije zvaničnim kanalom obavešten, najavljujući konferenciju za medije sutra u podne u Zvečanu upravo ovim povodom.

Na naše pitanje, da li će ga nadležne institucije iz Prištine obavestiti o tome da je zakon usvojen, s obzirom na to da je insistirao na tome da pre nego za medije da komentar treba da bude zvanično obavešten, Dimkić je potvrdno odgovorio.

"Verovatno, da," rekao je on u kratkoj izjavi za KoSSev.

O zakonu je pred poslanicima govorio kosovski premijer, Isa Mustafa. Istakao je da je Trepča vlasništvo Kosova:

"Zakon jasno propisuje da su mineralni resursi vlasništvo Republike Kosovo, tako da prema ovom zakonu, vlasništvo Trepče jeste i ostaje vlasništvo Kosova. Istovremeno, eksploatacija mineralnih sirovina vršiće se na osnovu dozvola za istraživanja izdate u skladu sa važećim zakonima."

On je, takođe, izneo detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdivši ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti ugašena kao jedinica, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu. Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu bi bile – Trepča flotacija – Stari Trg; Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik – Leposavić.

"Zakon ostavlja mogućnost, nakon studije izvodljivosti, osnivanje i otvaranje drugih poslovnih jedinica Trepče kao što su Metalurgija olova i cinka, hemijska industrija, kao i druge, za koje se procenjuje da ima ekonomsku rentabilnost i da otvara mogućnosti za optimalno povlačenje privatnog kapitala, bilo kroz partnerstvo, direktne investicije, zajednička ulaganja, ili prodaju akcija," naveo je on, dodajući:

"Trepča će u skladu sa ovim zakonom biti organizovana kao akcionarsko društvo u kojem će glavni akcionar biti vlada, posedujući 80% akcija i 20% akcija će biti vlasništvo zaposlenih u Trepči. Na osnovu zakona, određeno je pravo vlade i upravljanje i raspodela dividendi između akcionara, proporcionalno u učešću u aktivi Trepče. Reč je o nadzemnim sredstvima, a ne mineralnim rezervama."

Istakao je i da takva organizacija "podstiče takmičarski duh i povećava efikasnost u radu."

"To je rešenje koje je pokazalo rezultate u drugim zemljama i koje, kao i inovacije, zaslužuju da se primenjuju u našem slučaju," naveo je on.

O Trepči na Severu

Pogoni nekadašnjeg industrijskog giganta na Severu su, uz rudnike Kišnica i Ajvalija sa juga – zapravo jedini koji i dalje aktivno rade. Na Severu Kosova u poslednjih deset godina rudnici Belo Brdo, Crnac i Gnježdane, koji se nalaze u leposavićkoj opštini i proizvode koncentrate olova i cinka, sve vreme su aktivni. U ovoj opštini poslednjih nekoliko godina radi i Nova flotacija, a u samoj Topionici u Zvečanu od nedavno je pokrenuta i obrtna peć.

Oko 1000 radnika Trepče na Severu, zajedno sa radnicima administracije, sve vreme je radno angažovano, sa punim radnim vremenom. Upravo ovi radnici sebi obezbeđuju platu. Štaviše, oni obezbeđuju i takozvanu stipendiju od po 30 evra za ostalih 2.000 radnika Kombinata koji od posle rata nisu radno angažovani, odnosno, koji povremeno rade takozvanim sistemom rotacije. Radno neangažovani radnici takođe su i na budžetu Republike Srbije sa minimalnom platom od po 11.000 dinara.

Osim prihoda od sopstvene proizvodnje radnici Trepče prihode na Severu ostvaruju i kroz uspešno rentiranje ugostiteljskih objekta koji su tokom čitave godine iznajmljeni.

Ljekaj: Zakon nikom ne šteti, ni Srbima ni Srpskoj

Pal Ljekaj iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Nacrt zakona je nazvao "Trepča radi, vlada da ne greši", navodeći da je urađen za "dobrobit zemlje, i da neće prouzrokovati štetu nikome, čak ni Srbima na Severu i Srpskoj listi, već će biti koristan za svakog građanina Kosova."

Mustafa: Trepča će postati kompanija atraktivna za ulaganje

Zakon je pohvalio i predsedavajući Komisije za ekonomiju u Skupštini Kosova, Mahmut Mustafa, iz redova LDK, istakavši da je zakon od posebnog značaja, jer njime najveći deo vlasništva Trepče jeste, kako ističe, kosovska vlada.

"Time se otvara put da se Trepča pretvori u kompaniju atraktivnu za ulaganje Vlade i radnika, ali i za privatni sektor u raznim oblicima", rekao je Mustafa.

Simić pozvao da se usvajanje povuče iz skupštinske procedure, pozvao da se o Trepči vodi dijalog

Usvajanju zakona su se, sa druge strane, protivili poslanici Srpske, navodeći i da neće glasati za ovaj zakon.

"Celokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i mi, parlamentarni predstavnici Srpske liste – duboko smo uvereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči u čijoj izradi nacrta nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice ugroziti u velikoj meri egzistencijalni opstanak radnika Trepče i time praktično ugroziti većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gde se nalaze najveća nalazišta rude i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ogromnog ekonomskog giganta," naveo je predsednik liste Srpske, Slavko Simić.

On je dodao i da se samo pristupom koji bi uključivao dogovor sa srpskim predstavnicima i menadžmentom Trepče sa Severa može pronaći održivo rešenje za kombinat i ostvariti "cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajnu političku stabilnost".

"Smatramo da rešenje imovinsko pravnog statusa Trepče koji u budućnosti treba da predstavlja motor ekonomskog razvoja naših opština i naših zajednica na Kosovu, treba isključivo tražiti u dogovoru i konsultaciji sa menadžmentom Trepče, predstavnicima srpske zajednice, odnosno lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se nalazi najveći kapacitet Kombinata Trepče, uključivanjem lokalnog i međunarodnog ekspertskog pravnog tima i uz obavezno učešće delegiranih predstavnika Srpske liste u vladi i Parlamentu," naveo je Simić.

Navodeći da je "Srpska lista u Parlamentu i u Vladi uvek bila spremna da podrži svaki zakon koji ima zajedničku i konstruktivnu pravnu osnovu", i da je od konstituisanja Skupštine i formiranja Vlade bila "najpouzdaniji partner svim građanima na Kosovu", ističe da insistiraju da se pitanje Trepče reši dijalogom.

Pročitajte još:

Uoči usvajanja zakona o Trepči u Prištini: Povucite zakon iz skupštinske procedure

Hitna sednica opština na Severu: Priština da povuče zakon o Trepči, jednostrane odluke ništavne u našim opštinama

Radnici ponovo protestovali: O pitanju Trepče pregovarati u Briselu

Radnici Trepče sa Severa: Priština sprovodi pravno nasilje, protestovaćemo

Vlada Kosova usvojila novi zakon o Trepči: 80% vlasništvo Kosova, Srbi napustili sednicu

"Današnji predloženi Nacrt zakona o Trepči za nas, kao i za srpsku zajednicu i 3000 radnika Trepče je neprihvatljiv i mi kao parlamentarna grupa insistiramo da se pitanje Trepče reši kroz dijalog, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu," naveo je, dodajući:

"Prenosim vam dobronamerni zahtev i poruku 3.000 radnika Trepče. Prenosim vam dobronamerni zahtev i poruku celokupne srpske zajednice koja živi na Kosovu da se predloženi nacrt zakona povuče i isključi iz procesa razmatranja i glasanja. Parlamentarna grupa Srpske liste podržava ovaj dobronamerni zahtev i pozivamo i ostale parlamentarne grupe i poslanike da ga podrže. Imamo konkretan predlog kao parlamentarna grupa da se zakon povuče sa dnevnog reda."

Rašić: Strategija "brigo moja pređi na drugoga"

Nenad Rašić iz redova Srpske, takođe, govorio o zakonu, navodeći da deluje da je rađen "po strategiji brigo moja pređi na drugoga", kao što je, kako je rekao, Agencija za privatizaciju ili neki treći organ, istakavši da ovaj način izrade zakona i usvajanja nije način na koji se gradi poverenje.

On je, istovremeno, istakao da ovo nije zakon koji je radila Vlada, a da se to najbolje uočava u tome što je to, kako je rekao, prvi zakon koji je izrađen na srpskom bez gramatičkih grešaka:

"I na kraju, moram da kažem, da se slažem sa Visarom (Imerijem) kad kaže da ovaj zakon nije pravila Vlada Kosova. I ja sam ubeđen da nije, zato što je ovo prvi zakon koji vidim da nema gramatičkih grešaka. Apsolutno prvi zakon. Ko ga je pravio, verovatno gospodin premijer zna, ali u svakom slučaju ako i ne bude usvojen zakon, treba ih angažovati za prevod, jer ovo je verovatno najbolji tehnički na srpskom jeziku urađen zakon, bez ikakvih gramatičkih grešaka."

Visar Imeri: Hoće da prodaju Trepču

Najviše kritika na račun zakon iznelo je opoziciono Samoopredeljenje. Oni tvrde da se ovim zakonom zapravo utire put za prodaju Trepče.

"Budućnost Trepče je da se proda deo po deo, kao lopov koji ukrade automobil i kasnije ga proda u delovima. Da se danas brzo, brzo odobri i da se onda odobri u drugom čitanju, kako bi je se otarasili. Onaj ko je pročitao zakon vlade, čak i da ne želi, shvata da je to istina. Možda se neće prodati sutra, ali hoće ubrzo. jer zakon to predviđa," naveo je Visar Imeri.

Donika Kadaj Bujupi je istakla da se "napor ovog zakona najmanjemoglo nazvati drskošću", jer "ima za cilj privatizaciju Trepče". Ona je istakla i da je jedino rešenje za Trepču da bude javno preduzeće.

Šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Glauk Konjufca je istakao da Vlada Kosova "izvodi akcije pod pritiskom vremena" i "samo nekoliko dana pre isteka roka za likvidaciju Trepče". 

"Ne postoji ni plan, ni status, ni revitalizacija. Naša vlada ima plan samo za sada – da izbegne likvidaciju," dodao je i istakao da Trepču nazivaju gigantom, ali da "investicije nisu u skladu sa njihovim izjavama".

Večeras usvojeni nacrt zakona, prethodno je, ranije ove nedelje, usvojen u Vladi Kosova, od kada su i počeli protesti radnika i menadžmenta Trepče na Severu. Međutim, na izradi zakona radilo se od 15. marta, kada je i formirana komisija vlade Kosova za njegovu izradu, čija su dva člana bila iz redova srpske zajednice – ministar u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Ranko Đokić ispred Privatizacione agencije Kosova.

Tokom protesta održanih unazad tri dana, ali i današnje hitne sednice lokalnih samouprava na Severu, isticano je da se usvajanjem zakona dovodi u pitanje opstanak 3000 radnika, koliko ih radi u ovom kombinatu na Severu, ali i celokupnog stanovništva na teritoriji Severa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.