"Skoro ceo život izbeglica"

Zgrada stare škole „Branko Radičević“ u Severnoj Mitrovici,  posle 1999. godine postala je utočište raseljenih porodica. Danas, nakon 17 godina, u uslovima nedostojnim čoveka, još uvek žive Biserka Mašić i Ljubo Erković.

Zgrada stare škole „Branko Radičević“ u Severnoj Mitrovici je nakon 1999. godine pretvorena u kolektivni centar, u kome je utočište našlo tridesetak raseljenih porodica. Centar je zvanično rasformiran 2010., i gotovo sve porodice su ga napustile. Ostali su samo njih dvoje, koji nisu imali kud.

Pedesetosmogodišnja Biserka, oronulog zdravlja, tvrdi da ničiju pomoć nema, a socijala koju prima ne pokriva ni troškove hrane, ni neophodne lekove, a kamoli školovanje dece koja nisu sa njom.

„Moram od toga da živim i da školujem decu. Ćerka mi je na fakultetu, a sin je četvrta godina srednje škole, uzeo ih je Centar za socijalni rad, žive u domu u Negotinu. Željna sam ih, ali ih nemam gde. U sobi mi je pao plafon od kiše, žalila sam se Spiriću. Nemamo ni struju, ni vodu. Uzimam vodu iz studenskog doma,“ u suzama priča Bosiljka.

Da se dva puta seli bio je prinuđen Ljubomir. On je 1995. iz Hrvatske izbegao u Banjsku, a ispostavilo se da nema ni pravo na stan koji mu je kasnije dodeljen pa se već tri godine bori da preživi u ovim prostorijama.

„Nemam ništa, čeprkam, tražim, svoje zdravlje upropaštavam. Dok sam bio pod zvečanskom opštinom trebalo je da dobijem stan, ali sam ga izgubio, dali su ga nelegalno ljudima koji nemaju status prognanih lica. Nijedan se čovek ne bi pomirio sa sudbinom da živi ovako, ne valja ništa,“ rekao je Ljubomir Erković.

Odgovor na pitanje da li će ovi ljudi uskoro biti stambeno zbrinuti zatražili smo od predsednika privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića.

„Jeste dvoje, to možda zvuči ovog momenta rešivo, međutim to je kompleksna situacija. Taj problem jeste ovde prisutan, verujemo da ćemo do sredine godine sigurno pokušati, ponavljam pokušati, da sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i svim relevantnim institucijama koje mogu da nam pomognu kada je u pitanju ova kategorija ljudi,“ rekao je Spirić.

Dok se ne budu stekli uslovi za njihovo zbrinjavanje, Biserka i Ljubo ne gube nadu da će se i njima sreća ipak osmehnuti.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.