Školstvo i zdravstvo u opštinskim budžetima sutra na sednicama četiri severne opštine

Kako je najavljeno iz opštine Zvečan, sutra će se u ovoj opštini održati prva vanredna sednica SO-a, a jedna od dve tačke dnevnog reda je – "usvajanje budžeta za 2015. godinu po uputstvima Ministarstva finansija". Pozivnicu pogledajte OVDE.

Sednice u Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Mitrovici počinju u 15 časova, a Zubinom Potoku u 17:00.

Vanredne opštinske sednice četiri opštine na Severu Kosova u vezi sa usvajanjem nacrta budžeta za 2015. biće održane sutra, na kojima se očekuje da opštinski odbornici usvoje izmenjene nacrte budžeta, prethodno usvojene još 30. oktobra, a koje je Priština odbijala da odobri dok se ne unesu izmene koje se pre svega tiču uključivanja radnika zdravstva i školstva i opštinske budžete. Planirano je da odbornici ove izmene usvoje nakon dobijanja određenih garancija iz Prištine, koje se upravo tiču uključivanja ovih sektora u opštinske budžete. Srbi su do sada odbijali da uključe škole i bolnice u predloge budžeta, očekujući da se to pitanje uredi preko Zajednice srpskih opština, a početkom marta Priština je i blokirala opštinske budžete. 

KoSSev nezvanično saznaje da će predstavnici četiri opštine danas imati sastanak u Prištini sa predstavnciima kosovskog ministarstva finansija upravo u vezi sa "dobijanjem garancija" za uključivanje zaposlenih u školama i bolnicama.

Da li će Priština opštinama na Severu blokirati budžete?

Blokirani računi opštinama na Severu skoro nedelju dana?​

Severne opštine usvojile drastično smanjene budžete; finansiranje škola i bolnica da ide preko ZSO-a​

 

 
 

Opštinski budžeti su blokirani od kraja februara, odnosno početka marta, kada je istekao rok da se u budžete unesu izmene koje su zatražene iz Prištine, a ove opštine odbile. Lokalna javnost je prevashodno bila upoznata sa ovim problemom preko radnika lokalnih samouprava kojima poslednje plate nisu isplaćene, dok je u drugom planu ostao zastoj u sprovođenju započetih infrastrukturnih projekata i tekućih potreba opština.

Skupštine opštine na Severu su predloge opštinskih budžeta usvojile krajem oktobra prošle godine i predale ih kosovskom ministarstvu finansija, bez plata za radnike obrazovanja i zdravstva, sa izuzetkom školskog i zdravstvenog osoblja u okviru kosovskog sistema (mahom albanskog) koje radi u etnički mešovitim sredinama na Severu. Kosovsko ministarstvo finansija, međutim, zahteva da u budžete opština sa Severa budu uključeni i radnici zdravstva i obrazovanja, čime se Beogradu i Srbima sa Severa onemogućava da se finansiranje ova dva sektora uredi preko buduće Zajednice srpskih opština.

 


 Četiri Severne opštine su 30. oktobra prošle godine na vanrednim sednicama SO-a usvojile revidirane predloge budžeta za 2015. godinu, a nakon što kosovsko ministarstvo za finansije prvobitno nije prihvatilo predloge budžeta koje su opštine poslale krajem septembra. Iznosi budžeta svih opština su tada drastično smanjeni u odnosu na one cifre koje su sa Severa poslate u Prištinu 30. septembra. Tako je opština Severna Mitrovica umesto budžeta od gotovo 20 miliona, usvojila budžet od 2,736,782 evra, Zvečan umesto 14.5 miliona, usvojio budžet od 1.612.130 evra, Zubin Potok umesto prvobitnih 21.5 miliona, budžet od 1,861,975 evra, a Leposavić umesto budžeta od 11.5 miliona evra, budžet od 2.259.926 evra. 

Tada je iz budžeta, pored finansiranja plata zdravstvenog sektora i obrazovanja, izuzeto i finansiranje javnih komunalnih preduzeća i civilne zaštite, a pod uslovom da se za njih pronađe posebno rešenje budžetiranja, kroz poseban fond. Gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, tada je na vanrednoj sednici rekao i da se kosovska vlada založila da osnuje “rezervan fond” od 10 miliona evra i to za sve četiri severne opštine, iz kojeg će se naredne tri godine isplaćivati plate za one zaposlene, koji su izuzeti budžetima, te i da je srpski premijer Aleksandar Vučić “dao te garancije”, primivši prethodno  “pisano uveravanje od strane ambasadora Sjedinjenih američkih država u Srbiji”.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.