Škola glume: Premijera predstave „Veselo povrće“ krajem oktobra

Škola glume gračanica
FOTO: RTV Kim

Posle letnje pauze i rada na daljinu, polaznici Škole glume NPP-a ponovo su se okupili u Domu kulture „Gračanica“. Trenutno se izvode probe za predstavu „Veselo povrće“.

Dvanaest mališana školskog uzrasta ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Priština u Gračanici. Sa glumicama ovog teatra poslednjih dana intenzivno rade na predstavi „Veselo povrće“.

Radmila Knežević je scenaristkinja i rediteljka, Tamara Tomanović je zadužena za koreografiju, a za scenski govor Jasmina Stojiljković.

„Predstava `Veselo povrće` je planirana za 22. ili 23. oktobar, jer ne znamo šta će se kasnije desiti vezano za nastavu. Zato smo i požurili i malo intenzivnije radimo ali nadam se da to deci ne smeta, jer je ipak početak školske godine pa nemaju puno obaveza. Rad je malo zahtevniji, imaćemo nekad i po dve probe, ali nam je cilj da ovu predstavu završimo i predstavimo do kraja oktobra“, kazala je za RTV Kim Radmila Knežević.

S obzirom da je priča o povrću, kostimi su šareni i maštoviti. Za njih je bila zadužena Nadica Jorgić.

Mali glumci, od kojih većina nije imala ranijeg iskustva sa glumom i pozorištem, s nestrpljenjem očekuju premijeru.

„Naša predstava je vrlo šaljiva i verujem da će i drugoj deci da se svidi zato što su nam uloge jako smešne i imamo vrlo zanimljive scene“, istakla je desetogodišnja Dunja Živić.

„Moja uloga je Krompir i mnogo je zanimljiva. Neka dođu svi da gledaju jer nam je predstava mnogo zanimljiva“, rekao je devetogodišnji Danilo Milovanović.

Škola glume za decu počela je sa radom u martu ove godine, ali su časovi više puta prekidani zbog pandemije koronavirusa. U jednom periodu probe su se organizovale onlajn.

„Naš plan je bio da krenemo u septembru, međutim korona nas je sprečila. Sada smo se ponovo okupili i nadam se da ćemo uspeti do oktobra meseca da pripremimo predstavu. Deca su skoncentrisana i redovna, a takođe su raspoloženi za rad i talentovani su, što je najbitnije“, kazala je glumica i rediteljka Radmila Knežević.

Osim osnovnih znanja o glumi škola doprinosi i afirmaciji dramskog stvaralaštva kod dece koja su kroz časove imala prilike da obiđu celu pozorišnu scenu.

„Deci je ovde škola glume jako potrebna u svakom smislu i da se edukuju i da svoje vannastavne aktivnosti provedu na dobrom mestu, da se druže i rade sa nama. Da rade na svom izgovoru, dikciji, pokretima mislim da je to njima značajno ako žele da se bave nekim umetničkim poslom. Bolje je da budu na času glume nego uz kompjutere ili igrice“, rekla je Tomanovićeva.

Škola glume koju su pokrenuli Narodno pozorište i Dom kulture „Gračanica“ je besplatna i predviđena je za dečake i devojčice školskog uzrasta.

„Odlučila sam de se upišem na glumu zato što mi je lepše da već sada glumi, jer kad porastem biću glumica. Učiteljice su ovde jako dobre“, rekla je osmogodišnja Natalija Ognjenović.

„Ovde sam naučila da glumim. Upisala sam glumu jer mi je to kao igra. Prvi put kada sam videla scenu ja sam se oduševila, jer mi je to bilo nekako zanimljivo. Sanjala sam da upišem glumu i taj san mi se ostvario“, kazala je osmogodišnja Milica Stanojević.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.