SKC u Prištini: Predavanje o običaju Lazarice i njegova promocija

Srpski kulturni centar u Prištini organizuje danas  u 11 časova promociju običaja Lazarice, dok će predavanje o ovom starom običaju održati profesorka srpskog jezika i književnosti i novinarka, Olivera Radić.

Ovaj običaj se u Orahovcu i Sirinićkoj župi primenjuje na Vrbicu, odnosno Lazarevu subotu, uoči Vaskrsa, i jedan je od elemenata koji su upisani u Nacionalni registar nematerijalne kulture, istakli su u saopštenju iz Srpskog kulturnog centra.

Ovaj događaj predstavlja deo projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji Srpski kulturni centar organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podsećaju da su u okviru istog projekta do sada „predstavili četiri elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa: kosovski vez, tkanje bošči u Kosovskom Pomoravlju i običaje Bela vila i Ženidba Kraljevića Marka”.

Zbog novonastale situacije događaju će prisustvovati samo organizatori i predstavnici  medija, uz poštovanje propisanih mera, saopšteno je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.