Sinod SPC smenio rektora Cetinjske bogoslovije o.Gojka Perovića

FOTO: Otac Gojko Perović/Hercegovina promo
FOTO: Otac Gojko Perović/Hercegovina promo

Jednog od najpopularnijih sveštenika SPC, uključujući i Srbe na Kosovu i u Metohiji, dosadašnjeg rektora cetinjske bogoslovije, o. Gojka Perovića, Sinod SPC smenio je sa ovog mesta.

Vest su javile podgoričke Vijesti, koje su i objavile navodni dokument ove odluke.

Kako se navodi u odluci koju je potpisao patrijarh Porfirije, Perović će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju.

U toj odluci se dodaje da će Perović dužnost rektora obavljati do 31. avgusta ove godine.

„S obzirom na trenutno stanje u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, kao i određene negativne postupke njene uprave na koje je u svom izveštaju ukazao njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Svetog arhijerejskog sinoda za vođenje prosvetnih poslova, posle posete učinjenoj ovoj školi (22. aprila), te shodno saglasnosti postignutoj u jednoj od ranijih sednica Svetog arhijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 ustava SPC protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razrešiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju. Ovu našu prezidijalnu odluku prikazati u narednoj sednici Svetog arhijerejskog sinoda“, navodi se u odluci koju je potpisao Porfirije.

Otac Gojko Perović jedan je od najpoštovanijih sveštenika kod vernika SPC, ali i građana u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Njegove besede su godinama široko praćene i slušane, uključujući i preko Interneta. Bio je jedan od motivatora građana na litije u Crnoj Gori koje su dovele i do smene tridesetogodišnje vlasti Mila Đukanovića. Takođe je viđen i kao jedan od najobrazovanijih sveštenika.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu, takođe u Beogradu.

Jedan je od osnivača i ključnih urednika na Radio Svetigori, u vreme kada je predavao i u cetinjskoj bogosloviji.

Na predlog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija 2002, imenovan je na funkciju v. d. rektora Cetinjske bogoslovije, a od 2016., i rektor.

Za namesnika crkve Svetog Đorđa u Podgorici postavljen je krajem jula 2021. godine.

U nedavnoj besedi u ovoj crkvi kazao je:

„Кaže Njegoš, – nema toga ko se koga ne boji, ako nema ničega, onda svoga lada se boji, one svoje sjenke. Ali, Gospod nas uči… I zato ovaj pop, koji se isto svačega boji, drži ovu pouku … Gospod nas uči da ne treba da se bojimo dok je On tu. Jeste da nas sve prepada – što će biti sjutra, hoće li biti plata, koliki će biti kredit, da li je broj od zaraženih od korona virusa, prerastao, hoću li se vakcinisat, kojom vakcinom, što mi je rekao otac, šta mi je rekla majka itd…. Nema kraja našim strahovima.

Ali zato dođemo neđeljom u Crkvu, pa čujemo ovo Jevanđelje, pa se malo ukrijepimo – ne boj se. Dok gledaš u Boga, može biti teško, može biti valovito, može jezero biti duboko, ali Bog te vodi… E kad kreneš da gledaš, što ti sve fali, onda nema što – bez da potoneš, jer to su objektivne stvari. Ne izmišljamo mi naše strahove. Ovo Jevanđelje nas uči, da ne treba da se usredsređujemo na naše strahove, nego da se usredsredimo na Boga, kome neka je slava u vjekove vjekova, amin“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.