Sin kosovskog zvaničnika uhapšen na putu ka Siriji

Turska policija uhapsila je krajem prošle godine na aerodromu u Istanbulu Visara Cakićija – sina zvaničnika Vlade Kosova i potpredsednika ogranka Demokratske partije Kosova u Podujevu, Ismeta Cakićija, prenosi Gazeta Express.

On je, kako javlja ovaj portal, zajedno sa svojom verenicom krenuo put Sirije, kako bi se pridružio ISIS-u. Međutim, turska policija ih je uhapsila između 28. i 29. decembra 2015. i nakon toga vratila na Kosovo, gde su predati Kosovskoj policiji.

Cakići i njegova verenica se trenutno nalaze u pritvoru, gde čekaju početak suđenja, navodi Express.

Kosovsko pravosuđe vodi niz sudskih procesa protiv kosovskih Albanaca – učesnika terorističkih grupa i rata u Siriji. Jedan od najskorijih slučajeva je onaj Arbena Livoreke iz Kačanika i Nedžata Behljuljija iz Uroševca, koji su optuženi za učešće u ratu u Siriji i podržavanje terorističke organizacije "Al Nusra". Oni su se prošle nedelje, u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnili krivim za dela koja im se stavljaju na teret. 

Prema podacima portala za svetsku statistiku, "Statista" krajem 2015. na listi sa najvećim brojem pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, Kosovo se nalazi na 5. mestu sa 83 ovih boraca po glavi stanovnika, za jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine, koja se sa 92 pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, nalazi na 4. mestu ove svetske liste, dok se Albanija nalazi na 7. mestu sa 46. Nijedna druga zemlja, odnosno teritorija iz regiona – nije među prvih 15 na listi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.