Simić sa građanima raščišćava ostatke uništenog konaka u manastiru Devič

Nakon akcije čišćenja dvorišta crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu, sutra će početi još jedna akcija – rušenje starih i zapuštenih konaka manastira Devič. Akciju je pokrenuo predsednik liste "Srpska", Slavko Simić, koji će i sam učestvovati u njoj, zajedno sa volonterima, građanima sa Severa i juga Kosova i Metohije, uz pomoć mehanizacije jedne kosovske građevinske kompanije. Konaci u manastiru Devič uništeni su u martovskom pogromu 2004.

Pošto teren na mestu starih konaka bude očišćen, lista "Srpska" će u dogovoru sa Eparhijom raško-prizrenskom, pokrenuti i akciju okupljanja donatora u pronalasku potrebnih finansijskih sredstava za podizanje novih konaka. 

Rušenje konaka će, kako je saopšteno iz Srpske, početi u 9 časova. 

Manastir Devič iz XV veka, među pravoslavnim vernicima predstavlja jednu od najvažnijih svetinja, pre svega zbog moštiju sveca manastira Joanikija Devičkog i okuplja hodočasnike sa raznih strana. Nalazi se u srbičkoj šumi, pet kilometara južno od Srbice. Podigao ga je despot Đurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri-device, po čemu je manastir dobio ime. Tokom martovskog pogroma 2004. godine manastir je u potpunosti spaljen, a njegova obnova još uvek traje. U ovom manastiru živi šest monahinja. KFOR se povukao 2012. godine i od tada je bezbednost manastira u nadležnosti Kosovske policije.  

Podsetimo, 25 volontera, zajedno sa zamenikom Premijera Kosova, Branimirom Stojanovićem i direktorom Kancelarije za zajednice, Ivanom Tomićem, juče je očistilo dvorište crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu i tako pripremilo teren za predstojeći praznik Velike Gospojine.

Takođe, predsednik liste "Srpska" Slavko Simić zajedno sa građanima i prošlog meseca je organizovao akciju uređivanja dvorišta manastira Svete Petke u Ceranjskoj Reci na Severu Kosova, skrećući tako pažnju javnosti za manastir u kojem živi samo jedan monah u teškim uslovima i o kojem se manje zna.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.