Simboli ‘V.Albanije’ i OVK na Dan KBS-a odjeknuli u srpskim tabloidima

Na Kosovu se, prošle nedelje, obeležavao 27. novembar – Dan snaga ili Dan Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kako su ovaj dan proglasili. Za građane su bile otvorene sve njihove kasarne, a jednu od njih odnosno kasarnu „Adem Jašari“ u Prištini (nekadašnju predratnu kasarnu „Maršal Tito“, gde je bila stacionirana 15. oklopna brigada JNA, kasnije preimenovana u kasarnu „Kosovski junaci“ vojske SRJ) i ove su godine posetili kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti.

Uz građane su obilazili opremu KBS-a, čiji su ih pripadnici dočekivali i sa naoružanjem ih upoznavali. Potom su i dali izjave. Reklo bi se – standardna agenda.

Ipak, da ona ni najmanje to nije, pokazale su fotografije koje je iz ove kasarne uslikao objektiv Kallxo-a.

Na njima su se mogli videti pojedini pripadnici KBS-a sa simbolima „Velike Albanije“ koje su kačili na svojim uniformama, kao i na teškom naoružanju. Tako su pozirali.

Na štandovima su se mogli videti posteri posvećeni „Oslobodilačkoj vojci Kosova – OVK“ i Ademu Jašariju. Na jednom od njih i ispisano: „Nekada OVK danas KBS“.

Gotovo identično u svojoj je ponovljenoj izjavi iz ove kasarne kazao istog dana i Aljbin Kurti.

„Jasno nam je da je KBS naslednik OVK i sutra imamo 28. novembar (Dan zastave Albanije, prim.red), koji obeležavamo u znak sećanja na trojstvo – crvenu zastavu sa dvoglavim orlom Skenderbega u Kruji, Ismaila Kemalija u Vljori i Adema Jašarija u Prekazu“, kazao je Kurti.

Kako se o ovome informisala srpska javnost preko tabloida?

Fotografije, poruke i izjave iz Prištine našle su se već sutradan na gotovo svim naslovnim stranama beogradskih tabloida – poslastica u odabiru naslova.

„Kurtijevi spremni za rat“ – bio je centralni naslov prve strane lista „Vesti“, uz propratni tekst:

„Pred očima zapadnih zvaničnika defilovali sa obeležjima tzv. OVK…Dramatične izjave. Priština ne odustaje od ideje Velike Albanije“.

Informer se odlučio za naslov: „Aljbin Kurti hoće novi pogrom Srba na KiM“, jer „šiptarski terorista planira krvoproliće u pokrajini“.

Njima je propratni tekst ove vesti, na naslovnoj starni bio: „Specijalci lažne države pozirali maskirani, sa dugim cevima ispred simbola OVK“, a stručnjaci koji su za njih govorili kažu: „Kurti sprema novi rat na Kosovu“.

Da iz Prištine stižu „zlokobne slike“ – informisali su se tog dana čitaoci Večernjih novosti.

„Terorisali po Banjskoj, a sad slave uz ambleme OVK“, bio je njihov naslov u fokusu, uz još slične propratne poruke.

Blic se za naslovnu stranu svog lista, izveštavajući o događaju iz Prištine, odlučio za naslov: „Priština preti ‘Velikom Albanijom'“ i „Pripadnici KBS paradirali s obeležjima države koja obuhvata delove teritorije centralne Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore. Zapadne ambasade ćute“.

List Alo izabrao je kratak ali ubitačan naslov: „Zastrašujuće. Povampirio se OVK“.

Kurir je ipak svoje čitaoce, koji će pogledati njihovu naslovnu stranu, želeo da informiše o tome da je Dušan Obrenović, uhapšen maja u opštini Zvečan, konačno dan pre pušten da se brani sa slobode nakon šest meseci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.