Severne opštine 24. marta obeležavaju 16 godina od bombardovanja NATO-a

Sutra u osam časova, u hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici održaće se parastos žrtvama bombardovanja NATO-a, a nakon toga, na spomenik "Istina" kod glavnog mitrovičkog mosta biće položeni i venci. Parastosu će prisustvovati i gradonačelnici severnih opština, predsednici privremenih organa, koji će u 10 časova i položiti vence na spomenik sa ispisanim imenima svih srpskih žrtava u bombardovanju, ali i sukobu na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. Na Severu Kosova biće i ove godine u pojedinim opštinama simbolično puštene i sirene kao sećanje na uzbunjivanje javnosti tokom marta, aprila, maja i juna 1999. godine od vazdušne opasnosti.

I ostale opštine na Severu Kosova organizuju više aktivnosti kojima će se obeležiti 16 godina od bombardovanja, a među njima i akciju pomoći porodicama postradalim tokom tri meseca vazdušnih udara. U Leposaviću u 11:45 biće položeni venci ispred spomenika žrtvama bombardovanja ispred same opštine, kao i u Lešku.

Na drugoj strani, u 12 časova, sada već opoziciona Skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (SAP KiM) organizuje protestnu šetnju, nakon koje će biti održana i javna tribina.

Protestna šetnja počeće od glavnog mitrovičkog mosta na Ibru, do mesta nekadašnje zgrade SUP-a, a sadašnjeg Filozofskog fakulteta, koja je bombardovana početkom maja 1999. godine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.