Severna Mitrovica: Za 3 meseca preko 80 krivičnih dela

U periodu od tri meseca, policijska stanica Severna Mitrovica otvorila je 87 slučajeva. Od toga su 82 registrovana kao krivična dela, a najzastupljenija su krađe, pokušaji krađe, teške krađe, razbojništva, uništenje i oštećenje imovine i lakše telesne povrede – potvrdio je na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica – komandir policijske stanice Mitrovica Sever – Đorđe Karamarković. Uprkos visokom broju zabeleženih krivičnih dela tokom prva tri meseca 2017., iz Kosovske policije ocenjuju da je bezbednosna situacija "relativno zadovoljavajuća".

"U toku ove godine, do 31. marta, u policijskoj stanici Mitrovica Sever otvoreno je 87 slučajeva od kojih je 5 prekršaja u javnom redu i miru i saobraćaju, dok su 82 slučaja registrovana kao krivična dela. U istom periodu prošle godine imali smo otvorenih 78 otvorenih slučajeva," pojasnio je komandir mitrovičke stanice.

Broj slučajeva sa nepoznatim izvršiocem – 59, otkrivenih počinilaca – 27

On je potom dalje obrazložio rezultate policije.

"S obzirom da se naše aktivnosti uglavnom mere rezultatima na otkrivanju nepoznatih izvršilaca krivičnih dela, slučajevi sa kojima se duži policijska stanica sa nepoznatim izvršiocima krivičnih dela je 59, od tog broja naknadno je otkriveno 16 krivičnih dela odnosno 27, dok je u prošloj godini u istom periodu bilo 26, što znači da ove godine imamo blagi porast u rasvetljavanju krivičnih dela nepoznatih počinilaca."

Bezbednosna situacija zadovoljavajuća i treba raditi na bezbednosti 

Iz policije bezbednosnu situaciju, ipak, ocenjuju kao "relativno zadovoljavajuću".

"Na osnovu sveukupne bezbednosne situacije, mislim da je stanje relativno zadovoljavajuće, s obzirom na to da je pitanje bezbednosti vrlo dinamično i ta ocena je zadovoljavajuće realna. Trеba raditi na povećanju stepena bezbednosti svih građana na teritoriji opštine Severna Mitrovica," pojasnio je Karamarković.

Opštinski prihodi u kategorijama subvencija, roba i usluga i kapitalnih investicija 

Tokom sednice, a kao dopuna dnevnog reda, donesena je i odluka o prenosu sredstava opštinskih prihoda za 2015. i 2016. godinu na druge budžetske kategorije za 2017. godinu.

Tako će 46.573,26 evra, kako je objasnila šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić, zakonski, biti raspoređeno u kategoriju subvencija – 11.946,70 evra , roba i usluga – 14.211,46 evra, i u kategoriju kapitalnih investicija – 20.415,10 evra.

Donesena odluka o formiranju nove komisije 

Tokom jučerašnje sednice odbornici su doneli odluku i o formiranju Komisije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, koja će imati zadatak da pripremi konačni tekst akcionog plana za rad sa licima sa invaliditetom. Komisiju sačinjavaju predstavnici SO-a i zaposlenih u centru za socijalni rad, kao i civilnog sektora.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.