Severna Mitrovica: Usvojen prvi predlog budžeta za 2018. Uskoro integracija 17 radnika srpskog MUP-a

Prvi predlog budžeta za opštinu Severna Mitrovica za 2018. godinu iznosi 5.939,339 evra. Ova lokalna samouprava zatražiće, međutim, modifikovanje predloga budžeta, kako bi se njime, objasnio je gradonačelnik opštine, Goran Rakić, obuhvatilo i 17 radnika MUP-a Srbije koji još uvek nisu integrisani u kosovski sistem, a koji bi mogli da se integrišu u ovu opštinu. Predlog budžeta odbornici su usvojili bez rasprave, a protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i bošnjačke. Upravo je predlog o integraciji 17 radnika MUP-a, odnosno uključivanje u budžet, kako je objasnio za KoSSev odbornik Baškim Cimilji, bio jedan od razloga zašto su oni bili protiv. Pitanjem integracije trebalo bi da se bavi ministarstvo, ili neki drugi nivo vlasti, a ne lokalna samouprava, tvrdi on. Rok za usvajanje drugog predloga budžeta za 2018. godinu je 30. septembar – tri nedelje pred kosovske lokalne izbore.

Prvi predlog budžeta za 2018. – 5.939,339 evra

Rakić tvrdi: Prestanak radova u pešačkoj zoni zbog bezbednosti građana, EU neće da pošalje još policajaca, fingiraju izveštaje

Iako odbornici nisu diskutovali o budžetu, polemika se vodila o odluci gradonačelnika iz aprila, o prestanku radova u budućoj pešačkoj zoni, nakon, kako je tada ocenjeno, učestalih incidenata. Na pitanje odbornika Baškima Cimiljija zašto su radovi prestali, gradonačelnik je naveo da je jedini razlog bezbednost građana, iznevši, međutim, niz kritika na račun međunarodne zajednice i EU.

"Ono što tražim od predstavnika međunarodne zajednice je da obezbede bezbednost i sigurnost i to je razlog zašto radovi stoje. Zašto EU neće da pošalje malo veće prisustvo policije u tom delu? Tražimo da budu tu prisutni da bi delovali preventivno. Neće da pošalju još ljudi,  policajaca, jer fingiraju svoje izveštaje. I u tim njihovim izveštajima stoji da su rešili sve probleme na Severu, da je sve idealno i da samo još treba da se završi taj kružni tok i oni su završili svoju misiju uspešno. Nije tako, na žalost. Njihove misije se završe i oni odu svojim kućama, a mi ostajemo ovde da živimo zajedno i iz tog razloga tražim od njih da obezbede mir, sigurnost i bezbednost za Srbe, Albance, Bošnjake, Rome i druge. I to je prioritet svih prioriteta, treba da deluju preventivno, a ne samo kad se nešto desi. Samo to tražim od njih, ništa više. Na to su se obavezali Briselskim sporazumom i tražimo da poštuju to. Ukoliko ne verujete u ono što ja kažem, tog trenutka kada pojačaju prisustvo policije, tog trenutka mogu da krenu radovi. Ne postoji nikakva politička pozadina zašto radovi stoje. Samo je to pravi razlog. I mišljenja sam, i verujem da se i vi slažete sa mnom – da nam je prioritet svih nas upravo bezbednost svih građana."

Azemi: Doneli ste odluku nakon incidenata pa incidenti prestali. Kako? Nema potrebe da lažemo jedni druge

Sa druge strane, zamenik predsedavajućeg, Emir Azemi, istakao je da je gradonačelnikova odluka, kako tvrdi, politička i upitao kako je moguće da su incidenti prestali odmah nakon donošenja te odluke.

"Ova odluka je politička. Ova odluka nije promenila faktičko stanje na terenu. Faktičko stanje je promenjeno od rada – na nerad. Nema potrebe da lažemo jedni druge, ovo je realnost. Pre usvajanja odluke o zabrani rada dogodio se incident, sutradan ste doneli odluku o prestanku radova, pozivajući se na incidente. Ali sam zato čuo i čitao preko medija da taj incident nije bio etnički motivisan, dok je vaša odluka došla odmah nakon incidenta i, veoma interesantno, odmah nakon odluke za prestanak radova, nije bilo incidenata. Kako?"

Rakić: I na autobusu piše lasta, pa autobus ne leti

"Za mene je merodavno samo ono što kažu zvanični policijski izveštaji i tih incidenata je bilo do trenutka dok nisu zaustavljeni radovi. Ne želim da zvanični podatak budu medijske agencije ili bilo koja novinska kuća, oni mogu da pišu šta god hoće. I nemojte se uvrediti što ću sad ovo reći, ali i na autobusu piše lasta, pa autobus ne leti, nažalost," rekao je Rakić, sa druge strane.

Prvi predlog budžeta je pred odbornicima predstavila šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić, objašnjavajući kolika su sredstava dodeljena opštini po budžetskim stavkama:

"U okviru programa opšteg granta imamo na raspolaganju 2.265,525 evra. U okviru specifičnog granta za obrazovanje opština Severna Mitrovica ima na raspolaganju 2.310,990 evra. Specifični grant za primarno zdravstvo je 335.800 evra. Specifični grant za sekundarno zdravstvo je 989.935 evra. Ministarstvo finansija je predvidelo da će opština Severna Mitrovcia u 2018. godini kao opštinske prihode prikupiti sumu od 37.088 evra."

Ona je u izjavi za medije objasnila i da unutar pojedinih programa, a posebno podprograma postoje "određene greške, naročito kada su u pitanju radna mesta".

Ipak, SO će imati šansu da u drugom predlogu napravi korekcije, i takav predlog pošalje Vladi Kosova na usvajanje, pojasnila je, takođe.

Predlog o integraciji 17 radnika srpskog MUP-a

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, objasnio je, sa druge strane, svoj predlog o integrisanju nekadašnjih pripadnika MUP-a Srbije u opštinu kojom on rukovidi. Od 39 radnika, koliko ih ima ukupno na Severu, 17 je iz Severne Mitrovice.

"U razgovoru sa Ministarstvom lokalne samouprave postigli smo dogovor da možemo da primimo preostale pripadnike na teret budžeta naše opštine, ali moramo da tražimo dodatna sredstva i povećan broj radnih mesta. Postoji broj koje ministarstvo finansija predviđa za našu opštinu – oko 115 radnika. Od bivših radnika MUP-a, 17 je iz naše opštine. Mi ćemo tražiti da se taj broj radnika poveća za 17 radnika i tražićemo da se budžet poveća za tu sumu. Ukoliko u međuvremenu budu integrisani, na način na koji je dogovoreno u Briselu, odustaćemo od ovog predloga, ali moramo razmišljati o ovim ljudima. Oni u sledeći budžet moraju biti ukalkulisani," rekao je Rakić.

Rakić: Po kojoj formuli određuju naš budžet?

Istovremeno, istakao je da je "mišljenja da ovaj predlog (budžeta) i ministarstvo finansija ne uzimaju u obzir realne potrebe" opštine i da se ministarstvo "ne drži brojke stanovnika" Severne Mitrovice kada je u pitanju opštinski budžet:

"Zaista ne znam na koji način oni izrađuju ovu formulu i još jednom bih ih zamolio da pošaljemo jasnu poruku, ili da nam objasne iz ministarstva po kojoj formuli određuju naš budžet."

Prvi predlog budžeta je, potom, i usvojen, bez ikakve diskusije o samom predlogu, a protiv su bili odbornici iz albanskih stranaka i odbornik iz bošnjačke zajednice.

Cimilji: Nismo protiv integracije, njom da se bavi ministarstvo, a ne lokalna samouprava

U izjavi za KoSSev, odbornik Baškim Cimilji je i objasnio zašto:

"Protiv smo glasali zato što je gradonačelnik mislio da u budžet ubaci i pripadnike MUP-a koji nisu integrisani. Drugi razlog je, jer smatram da opština nije dobro funkcionisala. Mislim da još gradonačelnik nije napravio opštinske organe kao uprave, kao što je to predviđeno."

Budžet za 2018. viši je od ovogodišnjeg za nešto više od 400.000 evra.

Detaljnije o budžetu za 2017., čitajte u posebnoj vesti.

Na pitanje zašto su protiv, kada je integracija pripadnika MUP-a deo i jednog od briselskih sporazuma o kojem su pregovarali Beograd i Priština, Cimilji je rekao:

"Ja nisam protiv integrisanja, ja sam za to da se svi zaposle, samo nisam za to da se oni, nakon briselskih sporazuma, ubace u naš budžet. To nema nikakvog smisla, o tome mora da misli ministarstvo, ili neki drugi nivo, a ne mi kao lokalna samouprava."

SO o ubijanju pasa lutalica: Žalimo, policija što hitnije da reši slučaj

Tokom današnje sednice, SO se osvrnula na, kako su naveli, incident, kada je, dodaju, "nepoznati počinilac iz vatrenog oružja ubio više pasa lutalica".

"SO žali zbog pomenutog incidenta i poziva nadležne, pre svega u policiji, da što hitnije reše slučaj i obaveste javnost o tome," rekao je predsedavajući SO-a, Dejan Gurešić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.