Severna Mitrovica: Podrška Vučiću

Više desetina građana Severne Mitrovice protestovalo je danas ispred glavnog mitrovičkog mosta povodom izjave albanskog premijera, Edija Rame, koju je dao samo nekoliko sati ranije u Beogradu da je nezavisnost Kosova neupitna, te da Srbija treba da prizna Kosovo. Kolona automobila sa srpskim zastavama i povremenim paljenjem sirena, među kojima su bila i vozila civilne zaštite, obišla je danas popodne ulice Severne Mitrovice u znak podrške srpskom premijeru Aleksandru Vučiću. Nakon pola sata građani su parkirali svoje automobile ispred glavnog mosta i proveli još pola sata u mirnom protestu. Na protestu su bili i gradonačelnik Severne Mitrovice – Goran Rakić, gradonačelnik Zvečana – Vučina Janković, gradonačelnik Leposavića – Dragan Jablanović i načelnik kosovskomitrovičkog okruga – Vasa Jelić. Među okupljenim građanima bio je i Krstimir Pantić, gradonačelnik Severne Mitrovice, koji je nakon drugog kruga kosovskih lokalnih izbora i svoje pobede prošle godine, ubrzo dao i ostavku na tu funkciju. Sa ovog skupa poslata je podrška vladi Srbije i premijeru Vučiću. A jutros, pred samu posetu Edija Rame Beogradu, u više srpskih sredina na KiM-u osvanuli su bilbordi sa slikom Aleksandra Vučića i rečima podrške i dobrodošlice srpskom premijeru u, kako je navedeno na bilbordima, Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Iako je vest o tome da će Aleksandar Vučić posetiti KiM u decembru objavljena na bilbordima, koordinator Vlade Srbije za uspostavljanje ZSO-a Ljubomir Pantić je ranije danas za naš portal potvrdio da je ova poseta ranije najavljena, te da su se građani "verovatno organizovali i postavili bilborde jer podržavaju svog Premijera i žele da pokažu ko je za njih Premijer."
 
Novinarima se tokom okupljanja građana obratio i odbornik SO Severna Mitrovica iz Građanske inicijative "Srpska", a donedavni odbornik GI SDP Oliver Ivanović, Zoran Mojsilović, koji je istakao da je današnje okupljanje građana ima za cilj pružanje podrške premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću.
 

Pročitajte još:

Rama: Nezavisnost Kosova neupitna realnost; Vučić: Moja je obaveza da ne dozvolim ponižavanje Srbije

"Današnjim okupljanjem šalje se podrška Vladi Sbije i premijeru Vučiću, koji radi stvaranja što jače političke pozicije Republike Srbije i možda za nas stanovnike Kosova i Metohije, prihvatio nepopularan sastanak sa premijerom Albanije, koji je iskoristio našu dobru volju i Republike Srije da pošalje neprimerenu poruku, koja utiče negativno na suverenitet Republike Srbije. Takav ispad i takvi ispadi premijera, to jest, političara drugih zemalja, treba osuditi što više," rekao je Mojsilović u obraćanju medijima.

 
Incidenata nije bilo, a u blizini su se mogla videti i vozila EULEX-a, KFOR-a i UN-a. 
 
"Dobrodošao Premijeru Vučiću"
 
Jutros je u Severnoj Mitrovici, kao i na ulasku u grad iz pravca Zvečana, osvanulo nekoliko bilborda sa slikom srpskog premijera Aleksandra Vučića i porukom u kojoj mu "Autonomna pokrajina KiM"  želi dobrodošlicu za posetu u decembru Kosovu i Metohiji. Bilbord se nalazi i tik na ulasku u zgradu u kojoj je smešteno Ministarstvo za KiM, kao i Kancelarija gradonačelnika.
 
"Dobrodošli predsedniče vlade! Poseta predsednika vlade Srbije Aleksandra Vučica AP KiM Decembar 2014," napisano je na ovim bilbordima na kojima se nalazi i slika srpskog premijera uz pozadinu srpske trobojke.
 
A jutros je i KiM radio javio da se bilbordi sa porukama "Dobrodošao Premijeru Vučiću" i "Mi imamo jednog Premijera – Vučića"  takođe nalaze  u sredinama na južnom Kosovu – Lapljem selu, Klokotu, Partešu i Štrpcu.
 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetiće KiM u decembru, i ta poseta je ranije najavljena, rekao je jutros za KoSSev koordinator za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomir Marić. On je takođe razjasnio nepoznanicu ko stoji iza bilborda sa dobrodošlicom Vučiću, a koji su osvanuli jutros u više kosovskometohijskih sredina, uključujući i Severnu Mitrovicu.
 
"Građani su se verovatno organizovali, jer željno iščekuju posetu srpskog premijera njima u decembru, koja je ranije najavljena," rekao je Koordinator za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomir Marić. Na pitanje kako su se to građani organizovali kada poseta nije bila najavljena, Marić kaže da je poseta najavljena, da su se i stranke organizovale, ali pre svega građani, koji žele da pokažu ko je njihov premijer.
 
"Pre svega žele da pokažu ko je njihov premijer, a to je premijer Srbije," rekao je Marić.
 
U međuvremenu, iz neimenovanog izvora Vlade Srbije, KoSSev je saznao da iako su videli vest o poseti Vučića Kosovu, koja je osvanula u jutrošnjim medijima na srpskom jeziku na Kosovu, oni još uvek nemaju takvu informaciju, ali i da ta mogućnost nije isključena.
 
Bilbordi su se pojavili na dan posete albanskog premijera, Edija Rame – Srbiji, a samo dan pre dolaska rukovodioca Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja iz Haga u Srbiju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.