Severna Mitrovica i Zvečan bez vode i bez plana restrikcija

"Stanje sa vodosnabdevanjem u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, uključujući i prigradska naselja je veoma loše. Na snazi su restrikcije, pritisak je veoma slab kada vode ima, ali je poseban problem to što ne možemo građane da obavestimo o planu restrikcija, jer se situacija menja iz minuta u minut. Bukvalno zavisimo od toga kada se voda uključi, ili isključi sa juga. Sada je u nekim delovima grada ima, ali već za pet minuta može nestati," rekao je u telefonskoj izjavi za KoSSev direktor gradskog vodovoda Miodrag Ralić. On navodi da je razlog za slabiji dotok vode na Sever iz fabrike vode u Šipolju taj što se voda distribuira i opštinama Vučitrn i Srbica, pored Južne Mitrovice i dve opštine sa severa, te vodovodna mreža postaje preopterećena.

Od kada su poslednjih nekoliko dana zavladale visoke temperature, restrikcije vode su u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zahvatile između 50 i 60 odsto domaćinstva, ali su domaćinstva na višim kotama u posebno teškoj situaciji. Prema svedočenju nekih stanovnika, vode ima najčešće od ponoći do šest ujutru, nakon čega nestane i nema je tokom čitavog dana.

 


Izgradnja vodovoda za Sever: Vlasti teku, radovi stoje


 

"Tokom noći punim flaše, ali i rezervoar. Naš rezervoar nema pumpu. Sudove i veš perem noću. Moja porodica je mnogobrojna, imam tinejdžere u kući, i voda nam je svima neophodna," rekla je Lola Ilić (48), čija se kuća nalazi u poslednjem redu kuća ispod zvečanske tvrđave. Lola dodaje da je "pomalo paradoksalno" to da svoje domaćinstvo održava noću, provodeći čitav dan bez vode, dok sa zvečanskog bazena, koji se nalazi u neposrednoj blizini njihove kuće, dopire smeh, pljuštanje vode i miris hlora.

"Eto, osvežava nas miris hlora i zvuk pljuštanja vode sa bazena," šali se Lola. "Voda koju natočim noću je stajaća, topla i ne koristimo je za piće. Operemo ruke, skuvamo ručak, navikla sam već ovoliko godina," naglašava ova domaćica.

Dugogodišnji problem u vodosnabdevanju, koji posebno dođe do izražaja tokom letnjih meseci, mnogi stanovnici Severne Mitrovice i Zvečana rešili su ugrađivanjem pumpi i cisterni. Pored njihove očigledne prednosti u mestima koja godinama kubure sa vodosnabdevanjem, postoje i loše strane. Osim što troše električnu energiju, i što su česte poplave usled njihovih kvarova, te buke koju stvaraju pumpe, jedna od njih je i ta što usled višednevnog nedostatka vode u gradskim cevima, i rezervoari ostanu prazni jer nemaju čime da se napune.

"Imam cisternu i u suštini sam uspešno rešila problem nedostatka vode sa kojim se već 17 godina suočavamo. Ipak, nije to trajno rešenje. Cisterna mi je trenutno prazna, jer rezervoar nema čime da se napuni, tako da u ovom trenutku, na 40 stepena temperature, ne znači mi ništa što imam svoju cisternu," kaže Tijana L. (38) čiji se stan nalazi na jednoj od viših kota u Severnoj Mitrovici.

Direktor vodovoda Miodrag Ralić ističe da usled problema u vodosnabdevanju na dnevnoj osnovi obaveštava gradonačelnika Severne Mitrovice o situaciji, te da su gradske vlasti i u koordinaciji sa opštinom Južna Mitrovica. On je apelovao na stanovnike da pokažu solidarnost i da oni koji u nižim kotama imaju nešto bolji pritisak, ne upotrebljavaju vodu za zalivanje bašti i pranja ulica. Ralić je istovremeno naveo primer nekih domaćinstava u Bošnjačkoj mahali, koja se vodom sa juga snabdeva izdvojenim krakom u odnosu na Severnu Mitrovicu.

"Juče sam prolazio jednom od ulica u Bošnjačkoj mahali i video sam da peru ulicu. Ja znam da su velike vrućine i da bi smo svi da se rashladimo, a da vode nema, ali apelujem na sve građane kod kojih je bolji pritisak da povedu računa, jer ima mnogo domaćinstava na višim kotama koja vodu nemaju," rekao je Ralić u izjavi za KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.