Osmomesečna Neda Radunović iz Leposavića boluje od atrofije mišića

Osmomesečna Neda Radunović iz Leposavića je na prvi pogled zdravo dete, koje napreduje, smeje se, svojim pogledom prati svaki pokret ispred sebe. Međutim, Neda ne može da pokreće ruke, noge, a ni glavu. Dva i po meseca po njenom rođenju, dijagnostikovana joj je teška bolest – spinalna mišićna atrofija tip 1, a kako su doktori objasnili njenim roditeljima, zbog bolesti, smrt nastupa do navršene treće godine. Ipak, tretman matičnim ćelijama bi, po rečima njenog oca, rudara u rudniku Crnac, sprečio da dođe do najgoreg. Tretman je skup – tri tretmana, koliko je potrebno Nedi, koštaju 26.000 evra, a za prvi je potrebno od 8.500 do 9.000 evra. Ovu sumu novca, njena porodica ne može samostalno da sakupi, a tretmani matičnim ćelijama su jedini način da se produži Nedin život. Pokretač akcije sakupljanja novca za Nedu je studentkinja novinarstva i meštanka Leposavića, Nevena Radosavljević, koja je i prvobitno kontaktirala fondaciju "Novi Beograd" preko koje sa sakuplja novac za Nedu i koja će novac uplatiti direktno klinici u Novom Sadu koja će i organizovati Nedin odlazak u Ukrajinu.

"Neda je u suštini, kada je pogledate, zdravo dete, koje napreduje, prati sve, normalno čuje, vidi, smeje se i reaguje na sve. Ali ne može da pokreće delove tela. Ručice jedva i da pokrene, noge gotovo uopšte ne pokreće, a kada je i uzmete u naručje, glava joj pada. Doktori su primetili da nešto nije u redu nakon dva i po – tri meseca. Krenuli smo po lekarima i tada joj je i postavljena dijagnoza. Zbog toga ne može da pomera delove tela i glavu, a maksimum života je dve i po, do tri godine – tako su nam i rekli u Tiršovoj. Mi smo sada pronašli neku mogućnost, preko klinike iz Novog Sada da je vodimo u Ukrajinu na tretman matičnim ćelijama, jer, kako su mi objasnili, postoji mogućnost da se to zaustavi i da ne dođe do najgoreg," kaže Nedin otac, Dragutin Radunović.

Da biste uplatili novac za pomoć Nedi, to možete uraditi putem SMS-a i uplatom na račun; kutije za sakupljanje novca i na večerašnjim Akordima Leška

Kako je objasnila Nevena Radosavljević u izjavi za KoSSev, kutije za prikupljanje novca, biće postavljene već večeras tokom Akorda Leška u Lešku, a u narednim danima će biti organizovan i humanitarni koncert.

Uplata novca SMS-om:

 – za Srbiju: upiši 103 i pošalji SMS na 3030; cena poruke: 100 din (PDV se ne naplaćuje)
 – za Švajcarsku: upiši human103 i pošalji SMS na 455; cena poruke: 10 CHF

Uplata na račune: 

Dinarski: 160-429489-60
Devizni: 00-540-0001233.8
IBAN: RS35160005400001233840

Dragutin objašnjava da je prijateljica čije je dete već bilo na klinici u Ukrajini razgovarala sa doktorima ove klinike, koji su joj i objasnili da postoji šansa i  za Nedu:

"Zatim smo kontaktirali kliniku u Novom Sadu, koja organizuje put, smeštaj i kod kojih se uplaćuje novac za tretman. Oni su nam dali neku vrstu predračuna. Međutim, dok Neda ne napuni 11 meseci, mi ne možemo ništa, jer doktori ne rade sa decom mlađom od godinu dana."

Nedina porodica sada čeka da ona napuni 11 meseci, da bi onda i poslali njenu dokumentaciju klinici u Novom Sadu, a odatle klinici u Ukrajini, nakon čega čekaju njihov odgovor. Ipak, novac su počeli ranije da sakupljaju, kako Neda ne bi čekala na prvi tretman.

"Mi smo počeli ranije sa sakupljanjem novca, jer čim dobijemo odgovor iz Ukrajine, odmah krenemo i da ne bismo čekali. Ako bismo čekali dok sakupimo novac, prošlo bi mnogo vremena i pitanje je šta bismo postigli. Kad je ona u pitanju, čak i ako dođe do nekakve infekcije, jače prehlade, to može da bude kraj, sužena su joj pluća i kašljanje joj teško pada," kaže ovaj zabrinuti otac.

Nedi su potrebne najmanje tri terapije matičnim ćelijama, što je oko 26.000 evra, a za prvi odlazak u Ukrajinu, to jest, prvu terapiju – potrebno je 8,500 evra do 9.000, kako je objašnjeno ovoj porodici iz novosadske klinike.  

Dragutin je inače rudar u rudniku Crnac kod Leposavića, njegova žena ne radi, a porodica je višečlana. Njemu je, po sopstvenom priznanju, posebno teško palo to što je morao da izađe u javnost i zatraži pomoć za svoju ćerku.

"Toliku sumu ne možemo da sakupimo, neizvodljivo je. To je ipak mnogo, za mene bar, i zato smo i krenuli da sakupljamo novac. Baš mi je bilo teško kada je izašlo u javnost. Ne znam kako da vam objasnim kako sam se osećao, ali šta da radim. To je jedini način da pokušamo nešto, da pokušamo da je spasimo da bar ostane u životu. U Tiršovoj su nam rekli – idite kući i to je to, nema lečenja, nema ništa. Ovo je sada ipak neka šansa," kaže on.

Neda će do svog odlaska u Ukrajinu, kao i svakog dana uz svoju majku i oca, odlaziti u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici na vežbe, gde provodi po sat vremena, a kako njeni mišići ne bi u potpunosti otkazali. A da bi devojčici najlepšeg osmeha produžili život, možemo da pomognemo svi!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.