Sever Kosova – paralelna država

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
U opštinama na sjeveru Kosova i dalje bez ikakvih problema funkcionišu paralelne strukture Srbije.
 
Iako je Sporazumom iz Brisela Srbija bila primorana da ugasi paralelne institucije na sjeveru, ubrzo nakon lokalnih izbora na Kosovu, to se nije dogodilo ni nakon devet mjeseci, otkako od kada su konsolidirane nove institucije u četiri opštine na sjeveru Kosova.  
Ministarstvo za lokalnu samoupravu se svakodnevno suočava sa prostiranjem zakonitosti u opštinama na sjeveru, jer srpski službenici koji prelaze iz srpkih struktura u kosovske ne implementriaju u potpunosti zakone služene Prištine.
 
Sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu, Besnik Osmani je rekao za Top Channel da tranzicija koja je započela "dobro napreduje, iako sporo".
 
Posvećenost službene Prištine u Briselu da će prihvatiti transfer svih zaposlenih iz paralelnih struktura, rezultira problem za budžet Kosova, nakon što je Srbija drastično povećala broj zaposlenih na sjeveru koji su bili na platnom spisku Beograda.
 
Trenutno na sjeveru Kosova i dalje rade dva para institucija koje raportiraju dvema različitim državama.
 
Novi predsjednici opština na sjeveru sa većinskim srpskim stanovništvom, iako bi trebalo da poštuju zakone Kosova, često u suprotnosti sa tim se odlučuju za izgradnju parkova koji blokiraju protok Albanaca, kao što je nedavna blokada mosta na rijeci Ibar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.