Arifi: Srpska nije postavila uslove

U koalicionom bloku DSK, ABK, Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo, rekli su da Srpska lista nije postavila uslove za ulazak u novu kosovsku vladu.

Iz koalicionog bloka su dodali da pokušavaju da postignu dogovor sa Samoopredeljenjem, koji je postavio svoje uslove, prenosi "Koha ditore".
 
Prvi savetnik Haradinaja, Avni Arifi, negira da je Srpska lista postavila uslove, kazavši da je bilo razgovora "o temama koje tište Srbe kao etničku zajednicu, ali nije bilo nikakvih uslova."
 
Srbi su izrazili zabrinutost zbog procesa privatizacije u zonama gde žive, oni su rekli da ne žele da budu samo kao ministri i pojednici u vladi "nego da daju doprinos u unapređenju njihove pozicije," rekao je predstavnik postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo. 
 
On tvrdi da je cilj vlade – koju Haradinaj očekuje da formira – da se suoči s problemom zabrinutosti Srba i ostalih manjina, razgovara o njima i rešava ih. 
 
U tekstu lista "Koha ditore" se navodi da će sudbina budućih susreta između Haradinajevog bloka i Samoopredeljenja zavisiti od odluke Ustavnog suda vezane za legalnost konstituivne sednice skupštine Kosova, na kojoj je 17. jula izabran lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa. 
 
"Samoopredeljenje je reklo, ili ovako – kako kažemo mi, ili drugačije nećemo u vladu," preneo je Arifi. 
 
Predstavnici koalicionog bloka su potvrdili da, ako se utvrdi da je Mustafa legitimno izabran za predsednika skupštine, biće još jedna runda razgovora sa Samoopredeljenjem da se ubedi da bude deo vlade. 
 
Identično će se postupiti i sa Srpskom listom koja je, kako tvrdi Koha ditore, takođe postavila uslove za ulazak u vladu. 
 
Koha Ditore ne vidi nikakav problem da se obezbedi glas nealbanskih zajednica o formiranju Vlade Kosova isto kao što se desilo za predsnika Skupštine Kosova. 
 
Predstavnici Demokratske partije Kosova (DPK), koja je osvojila najviše glasova na izborima, i postizbornog bloka DSK-ABK i Inicijativa za Kosovo ,spremaju se za ročište pred kosovskim ustavnim sudom o izboru predsednika skupštine 21. avgusta, uvereni u svoju pobedu, a mediji špekulišu da bi sud tu odluku mogao doneti već 25. avgusta. 

Ustavni sud 23. jula suspendovao je izbor Mustafe nakon žalbe poslanika DPK Hašima Tačija i naložio Skupštini da se "uzdrži od svakog delovanja do konačne odluke Ustavnog suda."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.