Server: Kosovo i Albanija bi po svaku cenu trebalo da odbace ideju „Velike Albanije“

FOTO: RSE/Vesna Anđić

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Daniel Server, jedan od najistaknutijih poznavalaca Balkana u Vašingtonu, učestvovao je juče na konferenciji “Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu”.

Američki ekspert za Balkan naglasio je da bi Albanija i Kosovo trebalo u potpunosti da napuste ideju o “Velikoj Albaniji”, zato što bi to, kako je rekao, moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice.

U vezi sa odlukom od 18. oktobra u vezi sa pregovorima, Server je rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava prema Albaniji i Severnoj Makedoniji, ali da to ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, što se neće dogoditi, eventualno još nekoliko godina, čak i da se otvore pregovori, rekao je Danijel Server.

Govor Danijela Servera:

“Ova država je postigla fantastičan napredak, članica je NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Pre 22 godine zemlja je bila u haosu sledeći piramidalne šeme. Prošli ste kroz spektakularni ekonomski razvoj i ispunili kriterijume za otvaranje pregovora, političke okolnosti su to zaustavile. Francuska i Holandija bi trebalo da se stide onoga šta su uradile sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Pitanje je kako odgovoriti na veliko kašnjenje u prepoznavanju dostignuća na koje su Skoplje i Tirana ponosni. Razočarani ste i frustrirani, razumem, ali to vas neće pomaknuti napred. Odgovor je u posvećenosti reformama, vi ste i dalje kandidat koji može napredovati čak i bez takozvanih pregovora. Oni ne bi trebalo da odgađaju sprovođenje evropskog pravnog okvira. Većina koristi dolazi iz reformi koje ćete sprovesti. Ovo kašnjenje će odložiti eventualni ulazak koji se ionako neće dogoditi dugi niz godina.

Postoje dva glavna pitanja, vladavina zakona i političko ponašanje.

Umorni ste od onih koji propovedaju vladavinu zakona, treba vam to ne zbog nas već zbog vas samih, vaše su institucije bolje, ali nedostaje vam kultura zakonitosti, nije lako i priznajem da i u Americi ima nedostataka, ali vladavina zakona mora preovladati.

Pitanje je, da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će osporiti teritorijalni sporazum? Albanija i Kosovo bi morali da zahtevaju promenu granica. Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica. Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju i nadam se da ćete napraviti pravi i mudar izbor“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.