Selo Siga: "Ni brata, ni komšije"

Nedaleko od Peći nalazi se selo Siga. Posle povratka 2004. godine, kuće povratnika bile su često na meti pljačkaša. Oko tridesetak ljudi dolazi i odlazi, ali su se samo oni najuporniji ovde i zadržali.

Selo Siga nalazi se u podnožju planine Rusolije koja je prekrivena šumom. Pre 1999. u njemu je živelo oko 250 Srba, sada svega sedmoro. Ostali dođu, ali se ne zadržavaju. Na zgarištima, izgrađene su im 32 kuće, od kojih je većina zaključana.

„Sad samo gledamo uz ulicu, niz ulicu, prazne kuće. Okrenem se na bratsku avliju ne vidim ni brata ni komšiju, na drugu kuću zatvorena vrata, ni komšije ni brata. Onda stanem tu pa gledam, nema nigde nikoga. Dođem, pa popijem dve-tri, pa zapevam i prođe mi merak, kao da smo svi tu,“ kaže Velimir Jašović.

Vrativši se u Sigu 2004. počeli su život iz početka. Sredili su svoja imanja i delimično započeli tamo gde su 1999. stali, ali bez dece.

„Šta ćeš moraš na svoje da se vratiš, nema smisla da ostaviš ovo ovako, a deca neće. Oni se ljute na nas zašto se mi ne vratimo, ali mi smo još malo jaki pa nećemo da napuštamo dokle ima jednog sižanina našega. Pomalo radimo imanje, držimo pčele i kokoške za nas,“ kaže Dragica Jašović iz Sige.                                  

U selu  nema dece, ostali su samo stariji ljudi. Sa setom se prisećaju kako se ovde nekada  živelo.

„Kao prvo nedostaju deca, da bi imao smisao za život, ako nema dece za šta da se mučiš? O opstanku ne može ni da se priča, da bi u budućnosti bilo bolje, da se opet otvori nešto, kako bi došli mladi, da se deca rađaju. Počelo se i sa prodajom zemlje,“ rekao je Grujica Jašović.

Sedmoro čuvara Sige za sada ne planira da napusti svoja imanja.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.