Selo Kovače dve decenije kuburi sa strujom, gde je zapelo?

FOTO: Čitaoci KoSSev portala iz sela Kovače

Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok se već godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije.  Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste. U više navrata obraćali su se nadležnima, koji su, kako tvrde, uzaludno obećavali da će problem biti rešen. A da li će i kada, nismo uspeli da saznamo ni u opštini Zubin Potok uprkos višednevnim pokušajima. Da meštani sela Kovače godinama vode bitku sa naponom za KoSSev je potvrdio i šef radne jedinice distribucije za Zubin Potok, uz naznaku da je ova institucija uradila sve ono što je do njih.

Više od 20 godina meštani sela Kovače žive bez šporeta, bojlera, frižidera i ostalih osnovnih kućnih aparata i apeluju da se njihov problem slabog napona električne energije reši, kaže za KoSSev Jovana Tomović.

„Mi i u letnjem periodu koristimo šporet na drva, jer na njemu kuvamo. Hranu ne držimo u frižideru, jer se kvari“, rekla je.

FOTO: Čitaoci KoSSev portala

Ističe da meštani sela Kovače ne zahtevaju ništa više od toga do da im se obezbede osnovni uslovi za život u 21. veku.

„Apeluju da sela treba da opstanu, a mi nemamo osnovne uslove za život – u ovom slučaju je to struja. Evo ja imam 28 godina, ne mogu ni fen za kosu da uključim. Veš sa majkom perem na jezeru“, navodi.

FOTO: Čitaoci KoSSev portala iz sela Kovače

Problem koji takođe muči stanovnike sela Kovače jeste i to što se kablovi za struju koji vode ka selu ne nalaze na banderama, već svuda po šumi – upleteni u drveće i granje.

Osim što je ugrožena bezbednost meštana, prema rečima Tomović, neretko se desi da u slučaju jakog vetra dođe do nestanka struje.

Ova meštanka naglašava da su njene komšije u više navrata slale zahteve, molbe i apele nadležnima u ovoj opštini da se njihov problem – kako slabe struje, tako i žica upletenih u uraslo granje, reši.

Međutim, Tomović navodi da je odgovor opštinskih vlasti bio da, usled udaljenosti sela, ne mogu da ih direktno povežu na glavni trafo, usled čega je pre par godina izgrađen novi, a koji je namenjen upravo za selo Kovače.

Ipak, kako bi se kuće povezali na ovaj trafo, potrebni su novi kablovi i betonski stubovi.

Tomović kaže da su im nadležni iz elektrodistribucije predlagali da se obrate opštini.

„Mi smo pisali opštini Zubin Potok zahtev za to, ali ni od toga nije bilo ništa. U neposrednoj blizini trafoa sad su napravljene vikendice, koje su se u međuvremenu povezale na njega. Nama i dalje ništa“, ističe Tomović.

Opština ili meštani da obezbede kabl – problem bi bio rešen za pet dana

Da je struja u ovom selu od 1999. godine problem, potvrdio je za KoSSev i šef radne jedinice distribucije za Zubin Potok, Bane Sovrlić.

On je potvrdio navode Tomović – da su kablovi i žice u jako lošem stanju, da je distribucija pre par godina izgradila novi namenski trafo, ali i kaže da je zbog lošeg terenskog stanja nemoguće mehanizacijom prići bliže selu.

„Distribucija je izgradila novu trafo stanicu na udaljenosti od 500 do 600 metara od sela Kovače. Ona je puštena u funkciju i mi smo poterali neke stubove. Ono što treba, a što mi nemamo, je kabal u toj dužini na koji bi moglo da se priključi celo selo“, kaže Sovrlić.

Naglašava da je to jedino rešenje, te da bi, kada bi se obezbedio kabal, monteri rešili problem i prikačili selo na novu trafo stanicu za nekoliko dana.

Sovrlić je potvrdio da su se meštani ovog sela obraćali distribuciji, te da im je on objasnio da kabal moraju da obezbede sami ili da zahtev proslede opštini.

Izostao odgovor gradonačelnika Z. Potoka

S obzirom na to da su stanovnici sela Kovače, prema njihovom svedočenju, taj zahtev još pre tri godine poslali opštini, pokušali smo da stupimo u kontakt sa gradonačelnikom Zubinog Potoka, Srđanom Vulovićem, kako bi nam objasnio šta je „zapelo“ sa strujom u ovom mestu.

U telefonskom razgovoru sa Vulovićem, došlo je do prekida veze, odmah nakon što se novinarka KoSSeva predstavila i rekla za koji medij radi.

Gradonačelnik Zubinog Potoka se potom nije javljao na naše pozive.

Obratili smo mu se i putem Vibera i na sajtu ezubinpotok.com, u odeljku „Pitajte gradonačelnika“, inače servisa kojim su se nevladine organizacije i donatori pohvalili da je njegovim stavljanjem u funkciju povećana transparentnost opština.

Međutim, uprkos tome što su pitanja poslata još u utorak, odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.