Sejdiu: Do kraja godine 200 lekara će otići sa Kosova

lekari odlaze bolnica
Ilustracija, Foto: backapalankavesti.com

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog)

Više od 180 lekara otišlo je sa Kosova u zapadne zemlje. Kao posledica toga, u roku od pet godina stvoriće se veliki nedostatak ovih stručnjaka, prenosi Ekonomia Online.

Osim odlaska lekara, odlaze i medicinske sestre iz različitih oblasti koje preko nemačkih kompanija pronalaze rešenja za odlazak.

Aljbuljene Šalja (Albulenë Shala) iz „Comsense Kosova”, koja se bavi zapošljavanjem medicinskih sestara, rekla je za Ekonomia online da je interesovanje za odlazak u inostranstvo poraslo u poslednja tri meseca.

Prema njenim rečima, do toga je došlo zbog dobrih uslova za rad i život.

„Veoma je poraslo interesovanje mladih, ovim poslom se bavimo već tri godine, ali poslednja tri meseca je dosta poraslo interesovanje”, rekla je ona.

Na ovo nisu imuni ni lekari. Peljurat (Pelurat) Sejdiu iz Lekarske komore Kosova rekao je da je stepen odlaska lekara sa Kosova značajno povećan.

On je za Ekonomia Online rekao da prognoze LKK-a, da će do kraja godine otići 200 lekara, mogu biti premašene.

„Do danas imamo 185 lekara, a očekujemo da će biti blizu predviđanja koje smo imali sa početka godine – da će otići oko 200 lekara, što je veliki broj… zabrinutost počinje da raste kada vidimo da specijalisti odlaze. U ovom trenutku to ne može da stvara probleme, ali posle pet godina ipak hoće, jer su ovi ljudi morali da zamene nas koji odlazimo“, rekao je Sejdiu, dodajući da to stvara lošu sliku i za buduće generacije.

Sejdiu je govorio i o pristupu koji bi Vlada trebal oda preduzme da smanji trend napuštanja Kosova. Rekao je da će Nacrt zakona o platama malo smanjiti ovaj broj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.