Šef kosovske finansijske obaveštajne službe smenjen zbog procurelih snimaka o preuzimanju kontrole nad medijima

Foto: Koha

Izvor: Balkan Insight ( Tekst je izvorno preveden sa engleskog jezika; izdanje od srede)

Šef finansijske obaveštajne službe smenjen je nakon što su objavljeni snimci u kojima se on navodno hvali o svojim planovima da ’kontroliše’ glavne medije u zemlji i upotrebi ih u svoju korist.

Kosovski ministar finansija najavio je smenu šefa finansijske obaveštajne službe nakon što su procureli audio zapisi u kojim on govori o planovima da kontroliše medije za svoje lične interese.

Dardan Nuhiu smenjen je u utorak nakon što su početkom ove nedelje objavljeni audio zapisi u kojima se čuje kako on govori o zloupotrebi položaja.

„Nakon što smo preslušali audio zapise objavljene u medijima juče i danas, a koji impliciraju direktora finansijske obaveštajne službe (prim. prev. na zloupotrebu položaja), Nadzorni odbor odlučio je da ga momentalno smeni“, rekao je u utorak ministar, Hekuran Murati.

Kosovski informativni portal Shqip.com objavio je audio zapise u ponedeljak i utorak. Na snimcima se, navodno, može čuti da Nuhiu planira da preuzme kontrolu nad važnim medijima kako bi izvršio pritisak na razne javne ličnosti u svoju korist.

„Za nekoliko godina kontrolisaću sve najjače medije“, čuje se Nuhiu kako govori na snimcima. On dodaje da će on, nakon što „zadobije kontrolu“ nad medijima, biti taj koji donosi odluke.

Nuhiu preko telefona govori nepoznatoj osobi kako će, u slučaju da neko nekoga uznemirava, moći da iskoristi medije protiv te osobe.

On takođe tvrdi da će koristiti medije protiv državnog tužioca Aljeksandra Ljumezija (Aleksander Lumezi), tako što će ga upozoravati da ne goni određene pojedince.

Na snimcima se, navodno, čuje i kako Nuhiu tvrdi da je već u pregovorima da dobije 50 odsto vlasništva nad „dva jaka portala“. On zatim navodi da je jedan od tih portala kosovski medij Indeksonline, a drugi Insajderi.

Direktor medija Indeksonline, Faton Šoši (Shoshi), tvrdeći da mu je Nuhiu „najbolji prijatelj“, rekao je u izjavi za BIRN da „nije mogao da veruje da Nuhiu to govori“.

„Nikada nisam dobio ponudu od njega da kupi Indeksonline“.

Vehbi Kajtazi, suvlasnik portala Insajderi, rekao je za BIRN da sumnja u autentičnost audio zapisa.

„Nemam zvaničnu potvrdu da je osoba koja to govori Dardan Nuhiu“, rekao je Kajtazi za BIRN, objasnivši potom da Nuhiua poznaje duže vreme.

„Mnogi ’politički režimi’… pokušali su da napadnu mene i ’Insajderi’, ali nisu uspeli čak ni kada sam bio pretučen ili linčovan ili kada mi je prećeno“, dodao je Kajtazi.

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Nuhiuom, Ministarstvom finansija i finansijskom obaveštajnom službom radi dobijanja potvrde o autentičnosti ovih zapisa, ali odgovor nisu dobili do trenutka objavljivanja ove vesti.

Portal Shqip.com je 30. jula objavio audio zapis na kojem se čuje kako prištinska tužiteljka za teške zločine, Šemsije Aslani, (Shemsije Asllani) govori nepoznatoj osobi kako će se potruditi da mu pomogne sa njegovim slučajem.

Takođe se, navodno, može čuti kako Aslani tvrdi da ima kontakte u Kosovskoj obaveštajnoj agenciji (KOA), kako poznaje razne sudije i ima „prijatelje“ u drugim institucijama koji je štite.

Predsedavajući Nadzorne komisije KOA rekao je uzjavi za BIRN da će se pitanja koja su ovim slučajem pokrenuta razmatrati na sledećem sastanku komisije.

U izjavi za BIRN, prištinsko tužilaštvo navodi da nema informacija o tome da li je na osnovu objavljenih snimaka pokrenut postupak protiv Aslani, koja takođe nije odgovorila na BIRN-ova pitanja do trenutka objavljivanja vesti.

BIRN je takođe kontaktirao glavnog državnog tužioca, Aljeksandra Ljumezija, glavnog tužioca u Prištini, Kujtima Munišija (Munishi) i Tužilački savet Kosova, ali ni od njih, do objavljivanja vesti, nisu dobili odgovore.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), rekla je u sredu da u jeku audio zapisa ne postoji alternativa pokretanju veting procesa u pravosuđu.

„Kosovu je potreban veting sistem i Ministarstvo pravde radi na tome“, rekla je ministarka.

Predstavnici civilnog društva navode da snimci nisu iznenađujući. Uli Zekaj (Ylli Zekaj) iz kosovskog Instituta za pravdu rekao je u utorak za TV Dukagjini da su oni samo dokazali ono što se već godinama govorilo.

„Tokom vršenja monitoringa istakli smo da na državno tužilaštvo i pravosuđe utiču različite interesne grupe. Dosadašnja reakcija države bila je slaba“, rekao je Zekaj.

Zekaj je istakao da bi javnost trebalo da bude obaveštena o toku ovih procesa, jer bi audio zapisi uticali na poverenje ljudi u pravosuđe, a sami snimci potvrđuju potrebu za vetingom u pravosuđu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.