Sedmoro uhapšeno zbog krijumčarenja stotine Albanaca u UK

Krijumčarenje migranata
FOTO: NCA

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva (NCA) uhapsila je sedam ljudi u akciji usmerenoj protiv organizovane kriminalne grupe koja je učestvovala u ileganom prevoženju stotine albanskih migranata u ovu zemlju, saopšteno je iz NCA.

Akcija je sprovedena juče u više gradova širom Velike Britanije, među kojima je i London, a među uhapšenima je, navode iz NCA, i vođa kriminalne grupe za koju se veruje da je koristila teretna i kombi vozila za prevoz pojedinaca iz severne Francuske.

Navode i da je ova kriminalna grupa imala kontakte širom Evrope – u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj.

Osumnjičeni su saslušani i oni se takođe sumnjiče za zaveru radi omogućavanja ilegalnog ulaska u Veliku Britaniju i za pranje novca.

U akciju je bilo uključeno oko 100 službenika u saradnji sa gradskom policijom i službenicima iz odeljenja za imigraciju.

Iz agencije ujedno dodaju da je tokom perioda od jula do decembra 2020. godine, šest pokušaja krijumčarenja migranata zaustavljeno od strane graničnih službenika, a tokom pretresa vozila.

Navode da su svi oni potom povezani sa kriminalnom grupom koju istražuje NCA.

„U jednom od tih pokušaja, u avgustu prošle godine, dva kombija presretnuta su u roku od pola sata, i u svakom je bilo po deset albanskih migranata“, dodaje se u saopštenju.

Vozači ovih kombi vozila su uhapšeni i istraženi od strane imigracione službe.

U saopštenju se dodaje da su u maju 2021. zaustavljena još dva pokušaja koja se povezuju sa ovom kriminalnom grupom.

Prema saznanjima ove agencije, u pojedinim slučajevim migranti su platili ovoj kriminalnoj grupi između 20.000 i 25.000 funti da bi stigli do Velike Britanije.

„Finansijski istražitelj NCA identifikovali su brojne bankovne račune za koje se tvrdi da pripadaju grupi, od kojih svaki prikazuje desetine ili čak stotine hiljada funti prometa“, dodaje se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.