Sedam metaka na prostorije Kosovo Sever portala

Noćas je na prostorije redakcije KoSSeva, u vreme kada se u njoj nije nalazio niko od zaposlenih, pucano iz vatrenog oružja sa najmanje sedam metaka. Oštećenja su vidljiva na prozorima, u jednoj od kancelarija, na balkonu i na fasadi. Novinari su po dolasku u redakciju jutros i otkrili oštećenja. Uprkos prvobitnom saznanju da susedi iz okolnih zgrada i kuća nisu čuli ništa, nakon razgovora sa njima, jedan od suseda je i potvrdio da je čuo pucnjavu rano jutros – oko 3.30. Obavljen je policijski uviđaj, a događaj su do sada osudili UNS, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Privremen organ opštine Kosovska Mitrovica, kancelarija gradonačelnika, novinari. Od jutros stiže podrška od stotina čitalaca, kolega, saradnika, pojedinaca i institucija, uključujući i međunarodne organizacije i ambasade iz Prištine, a naše uredništvo i novinari su sve vreme na telefonskim linijama i primaju podršku, što je jedan od razloga zašto KoSSev prvi put do sada kasni u objavljivanju vesti. Ovim povodom, urednica portala Tatjana Lazarević se oglasila i saopštenjem koje prenosimo u celini:

"Jutros u 9.10 novinari portala KoSSev su, po dolasku na posao, na prozoru u jednoj od prostorija naše redakcije pronašli dve rupe od metaka, tri rupe od metaka iznad unutrašnjih vrata kancelarije naspram prozora, kao i jedno zrno, pretpostavlja se ispaljeno iz pištolja. Novinari su odmah kontaktirali Kosovsku policiju, nakon čega je na teren hitno izašla stanična istražna jedinica, zatim regionalna istražna jedinica Mitrovica Sever, kao i policijska patrola Mitrovica Sever. Tokom uviđaja policija je pronašla devet čaura na ulici, u blizini kancelarije portala KoSSev. Markirala je sedam mesta sa oštećenjima od metaka – dve rupe u prozoru i pet rupa na fasadi pored prozora i simsu od prozora, te markirala dva mesta u kancelariji na kojima su pronađena zrna. Nakon policijskog uviđaja, novinari su i dali izjave u policijskoj stanici Sever, a nakon policijskog uviđaja novinari KoSSeva su pronašli još dva traga od metaka na gelenderima jedne od terasa u našoj redakciji, zbog čega pretpostavljamo da je na redakciju KoSSev pucano sa više od sedam metaka, to jest – devet. Kancelarije portala KoSSev se nalaze na prvom spratu stambene zgrade, sa dve terase, više prozora, pored kojih se nalazi sporedna, ali veoma prometna ulica, u neposrednoj blizini glavne ulice. Naše prostorije nikada do sada nisu bile obezbeđivane, čak nemamo ni rešetke. 

Kosovo Sever portal je lokalni medij iz Kosovske Mitrovice koji ima za cilj da tačno i pravovremeno informiše srpsku zajednicu na Severu Kosova o aktuelnim događajima, u okviru tzv. briselskog procesa koji se najneposrednije moguće odražava na život srpskog naroda na Severu. Međutim, on je za malo više od godinu dana koliko postoji, proširio čitalačku publiku na sve one u širem regionu i svetu koji prate kosovsku problematiku. Naša trenutna posećenost na mesečnom nivou jeste između 130 i 150 hiljada pojedinačnih IP adresa, samim tim čitalaca je mnogo više. Čitamo se u 145 zemalja.

Uređivačka politika našeg portala zasnovana je na jednostavnom pravilu da na KoSSevu nema cenzure, što podrazumeva da se ne sme vršiti selekcija izvora bilo po nacionalnoj, političkoj, ili ideološkoj orjentaciji. Za nas su svi izvori validni sve dok su kredibilni, a informacije do kojih dolazimo potpune, tačne, pravovremene i u najvećoj mogućoj meri objektivne, dok istovremeno jezik kojim pišemo vesti ne sme da sadrži bilo kakav govor mržnje. Sloboda govora na našem portalu se sa druge strane najbolje vidi po komentarima čitalaca, koji se objavljuju izvorno. To sve utiče da se naši sagovornici sa jedne strane i čitaoci sa druge – osećaju 'komotno' i spremno da sarađuju, da nas čitaju i da nam veruju.

Sa svim sagovornicima smo do sada imali profesionalnu saradnju i vrlo otvoren kanal komunikacije, čak i onda kada tekstovi koje smo objavljivali nisu bili na listi njihovih omiljenih naslova. Međusobno negujemo uzajamno profesionalno poštovanje, tako da u ovom delu ne mogu da spekulišem o bilo kakvom mogućem motivu za jutrošnji incident.

Naglašavam da se korporativno i individualno svi osećamo delom zajednice Severne Kosovske Mitrovice i da se u maloj sredini većina građana međusobno poznaje, te da uživamo puno poverenje i poštovanje svojih sugrađana. Utoliko mi je još teže da spekulišem o mogućem motivu za ovaj incident.

Želim da se zahvalim svim partnerima, kolegama, čitaocima i institucijama koji od jutros zovu i pružaju nam podršku. Zbog velikog broja poziva, poruka i razgovora se ne mogu pojedinačno svakom od njih zahvaliti. Vaša podrška je naš vetar u jedra i nada da, uprkos izazovima, zajednica zna da prepozna i osudi negativne trendove među nama. Pohvaljujem i izuzetno brzu i profesionalnu reakciju Kosovske policije, iako, shodno dosadašnjoj praksi, bila bih više nego prijatno iznenađena da se počinilac i otkrije. 

Kosovo Sever portal će i dalje nastaviti sa svojim požrtvovanim radom na informisanju građana, ali i šireg regiona o srpskoj zajednici na Severu Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.