Scenario za prevremene izbore skraćuje mandate poslanika

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Očekuje se da će Skupština biti raspuštena u maju. Ustavom je određeno da Skupština može da bude raspuštena voljom 2/3 poslanika. U takvom očekivanom slučaju, Skupština se raspušta ukazom predsednika Kosova.

Skupština bi orijentaciono mogla da bude raspuštena pre početka maja kako bi prevremeni izbori bili održani sredinom juna 

Sporazum koji su u načelu postigli lideri dveju najvećih partija Hašim Tači iz DPK i Isa Mustafa iz DSK treba, kako se očekuje, da skrati mandat aktuelnom sazivu skupštine za najmanje osam meseci jer bi njihov regularni mandat trebalo da traje do decembra ove godine.

Izvori lista iz redova DPK su najavili da se očekuje da skupština bude raspuštena za najdalje tri meseca.

"Skupština bi orijentaciono mogla da bude raspuštena pre početka maja kako bi se prevremeni izbori održali do sredine juna", rekao je ovaj funkcioner DPK. 

Ustavom je određeno da Skupština može da bude raspuštena voljom 2/3 poslanika. U takvom očekivanom slučaju, Skupština se raspušta ukazom Predsednika Republike Kosova. 

Skupština bi orijentaciono mogla da bude raspuštena pre početka maja kako bi prevremeni izbori bili održani sredinom juna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.