SB UN danas o Kosovu

Tromesečni izveštaj Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša, o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu i Metohiji tema je današnje sednice Saveta bezbednosti UN-a u Njujorku. Beograd predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Za sada nema zvanične potvrde ko će predstavljati Prištinu. Ipak, prema dosadašnjoj praksi – to bi trebalo da bude ambasadorka Kosova u Americi, Vljora Čitaku. 

U najnovijem izveštaju prvi čovek Ujedinjenih nacija, kako su ranije preneli beogradski mediji – traži od kosovskih lidera da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda. 

Ponavlja se i da je značaj dijaloga Beograda i Prištine veliki, kao i da je važno da se sprovedu postignuti dogovori. 

"Sporazumi na visokom nivou, kako stari, tako i novi, imaju smisla samo ako imaju podršku na širokoj osnovi i akciju obeju strana," naglasio je Gutereš, prenosi Tanjug.

Zaključuje se da prioriteti Misije UN na Kosovu ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu. U aneksu naveden je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, o aktivnostima EULEX-a na Kosovu, od 16. jula do 15. oktobra. U njemu se ističe da kosovske institucije moraju pojačati napore u rešavanju pitanja u oblasti vladavine prava, uključujući političko uplitanje i korupciju, prenosi ista agencija.

Mediji su takođe ranije izvestili da se najnoviji Guterešov izveštaj ne bavi podrškom SAD, Francuske i Velike Britanije zahtevu da se sednice Saveta bezednosti o Kosovu ne održavaju na kvartalnom nivou, već jednom u dve godine.

Ovaj zahtev iznosili su predstavnici Kosova tokom ranijih sednica SB UN-a, navodeći da se novac potrošen na UNMIK može "bolje potrošiti", te da ne postoji potreba za tromesečnim zasedanjem. Identičan zahtev uputili su i na sastanku sa predsednikom Generalne skupštine UN-a, Miroslavom Lajčakom, krajem septembra. Tada su zatražili i da UNMIK postane politička kancelarija.

Sa druge strane, beogradski zvaničnici isticali su da se Srbija zalaže za očuvanje postojeće dinamike održavanja i formata sednica Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.