Savet ministara EU dao zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za Kosovo

pasoš kosovo
FOTO: KoSSev

Savet ministara EU usvojio je danas na prvom čitanju svoj stav o putovanju bez viza za nosioce kosovskih pasoša, saopšteno je iz ovog tela.

Nova pravila će, kako preciziraju, omogućiti nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana, u bilo kom periodu od 180 dana.

Izuzeće od viznog režima će se, kako navode, primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše, ili od 1. januara 2024. ukoliko ETIAS ne profunkcioniše do tog datuma.

Sledeći korak sada je usvajanje novih pravila od strane Evropskog parlamenta, a potom sledi potpisivanje i objavljivanje u zvaničnom časopisu EU.

Komisija Evropskog saveta, kako podseća ES, procenila je da je Kosovo postiglo, kako navode, značajan napredak u svim blokovima mape puta za viznu liberalizaciju, te je predloženo ukidanje viza za nosioce kosovskih pasoša.

Izuzeće od viznog režima će, navodi Evropski savet, obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Ova odluka naišla je na oduševljenje kosovskih političara, kako iz vlasti, tako i opozicije.

Listom su se na društvenim mrežama oglašavali najviši kosovski zvaničnici, uz objavljenu fotografiju rezultata današnjeg glasanja Saveta ministara EU, ujedno pozdravivši ovu odluku.

Među prvima, na Tviteru se oglasio kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Zadovovoljan današnjom jednoglasnom odlukom Saveta Evrope u korist putovanja bez vize za naše građane. Dugo čekanje se bliži kraju i radujemo se predstojećim završnim koracima EP“, poručio je Kurti.

Uz pozdravljanje ove odluke, oglasila se i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Pošto smo ispunili kriterijume pre pet godine, ovaj zakasneli proces je ipak dobitak za najmlađe građane i državu Evrope“, porčila je Osmani.

Sličnim objavama na društvenim mrežama oglasili su se i ostali kosovski zvaničnici, među kojima su i podpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, ministar kulture sporta i omladine Hajrula Čeku i ostali.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.