Savet Evrope ohrabruje UNMIK da poveća kapacitete

Izvor: Unmik Media Monitoring/Koha (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Koha navodi da je nacrtom rezolucije Saveta Evrope, Parlamentarna skupština utvrdila niz pitanja za koja smatra da su od ključnog značaja za Kosovo.

Ta pitanja uključuju povećanje uloge UNMIK-a, probleme sa kriminalom i korupcijom, nesposobnost političkih snaga da razviju konstruktivan dijalog, dijalog sa Srbijom i zaštitu manjinskih zajednica, što je od suštinskog značaja. 

Nacrt rezolucije, čiji je autor izvestilac Agustin Kond, a rezultat poseta koje je imao u Prištini i Beogradu – očekuje se da se stavi na razmatranje ovog meseca. 

U nacrtu rezolucije, Savet Evrope poziva UNMIK da poveća svoje kapacitete za saradnju i bezbednost, kao i vladavinu pravnih mehanizama u Evropi. 

"Skupština podstiče UNMIK da poveća svoje kapacitete za saradnju sa INTERPOL-om i EUROPOL-om i ohrabruje vlasti u Prištini da koristi raspoložive mehanizme koji su već na snazi," navodi se u tekstu nacrta rezolucije država.

U nacrtu se dalje napominje da bi poštovanje vladavine prava trebalo da bude prioritet kosovskim vlastima, a takođe se govori o političkoj situaciji na Kosovu. 

"Skupština poziva političke snage koje su zastupljene u Skupštini Kosova da osiguraju konstruktivan politički dijalog između većine i opozicije."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.