Sastanak sa Bratuom: Upravljačkom timu uz pravnike sa Severa "asistira" i ministarstvo administracije i lokalne samouprave

"Upravljačkom timu za uspostavljanje Zajednice srpskih opština dobrodošla je svaka pomoć, ali u ovoj fazi sve potrebe za ekspertskom asistencijom su zadovoljene" – poručila je koordinatorka, Vinka Radosavljević, saopšteno je nakon sastanka ovog tima sa šefom misije OEBS, Janom Bratuom. Upravljačkom timu asistiraju, dodaje se – prethodno angažovani pravni stručnjaci, ali i Ministarstvo administracije i lokalne samouprave, za koje nije precizirano da se radi o onom u Prištini. Za sada u javnosti nema informacija dokle je stigao proces izrade Statuta ZSO.

Video zapis sa početka sastanka, dostavljen medijima uz saopštenje Upravljačkog tima

Radosavljević je obavestila šefa ove misije o dosadašnjim aktivnostima tima i podsetila da je tim kojim koordinira uspostavio saradnju sa grupom pravnika koje su, dodaje se – delegirale opštine sa severa i Pravni fakultet Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ostali detalji razgovora nisu saopšteni. Članovi ovog tima sastali su se sa Bratuom u Kosovskoj Mitrovici u prostorijama Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Isti tim prethodno je održao, kako je saopšteno – "prvi sastanak sa pravnim stručnjacima za oblast lokalne samouprave", kada je i saopšteno da će se "u daljem radu konsultovati i sa predstavnicima OEBS-a, kao i nadležnom instancom institucija u Prištini".

Odluku o "reaktiviranju" Upravljačkog tima donela je zvanična Priština, koja je takođe navela da je upravo OEBS misija za koju se očekuje da bi pored Upravljačkog tima trebalo da radi na izradi Statuta ZSO.

Beogradski mediji prethodno su preneli pisanje kosovskih medija da su zvaničnici OEBS-a rekli da su spremni da pruže tehničku ekspertizu i pomoć u tom procesu. Kosovska vlada i kabinet predsednika Kosova tada nisu naveli u kom kapacitetu su zatražili od OEBS-a da se uključi u ovaj proces.

Sa druge strane, i dalje nema informacija ko su konkretno pravni ekspreti koji su u ponedeljak delegirani sa Severa za izradu statuta zajedno sa Upravljačkim timom. Pročitajte još:

Upravljački tim na prvom sastanku sa pravnim ekspertima: Za izradu Statuta pomoć opština sa Severa i Pravnog fakulteta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.