Sastanak kod Jahjage bez rezultata; Haradinaj: Vidimo se 17. februara

Sastanak kosovske predsednice Atifete Jahjage sa predstavnicima stranaka zastupljenim u Skupštini Kosova završen je bez konkretnih dogovora. Lider Demokratske partije Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, kao i predsednik Demokratske lige Kosova i Premijer Kosova Isa Mustafa jedinstveni su u stavu da je Skupština "mesto gde treba razgovarati o svim nesporazumima i neslaganjima". Oni su još jednom pozvali predstavnike opozicionih stranaka "da se odreknu nasilja". Sa druge strane, lider Alijanse za budućnost Kosova i jedini predstavnik opozicije na današnjem sastanku, Ramuš Haradinaj, poručio da je opozicija "više nego ikad jedinstvena" i potvrdio najavljeni protest koji bi trebalo da se održi 17. februara u Prištini – na 8. godišnjicu od unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Haradinaju je, kako je izjavio kosovski ministar spoljnih poslova, ponuđeno da bude član komisije za razgraničenje sa Crnom Gorom, na šta on, kako je rečeno, nije dao konkretan odgovor. Današnjem sastanku su, kao posmatrači, prisustvovali ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delavi i specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar. 

Kosovski premijer, Isa Mustafa, je u svom obraćanju novinarima nakon sastanka, još jednom pozvao opoziciju da se "odrekne nasilja" i istakao da oni treba da učestvuju u procesu izrade Statuta o Zajednici srpskih opština.

I Srpska kod Jahjage: Neće se mešati u sukob albanske zajednice

Predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je takođe bio prisutan na sastanku kod Jahjage, izjavio je danas da se predstavnici Srba u kosovskim institucijama distanciraju od sukoba unutar albanske zajednice i istakao da ne sme doći do daljeg odlaganja formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), javio je Tanjug.

Simić je izneo i stav da "ne sme da dođe" do prolongiranja u formiranju ZSO i da se ZSO ne sme svesti na nivo nevladine organizacije, već da se mora ispoštovati svaki element Briselskog sporazuma koji su postigli predstavnici Beograda i Prištine i bezuslovno sprovesti u delo.

"Takođe sam preneo da je svim građanima na KiM interes da se nastavi normalizacija odnosa između Beorgada i Prištine da taj proces nije lak i da ga moraju nastaviti svi oni koji su na vlasti ili koji dođu na vlast na Kosovu", rekao je Simić.

Simić je potvrdio ono da je lider AAK Ramuš Haradinaj "izneo ultimatum" da Skupština Kosova bude rapuštena i da se raspišu izbori u martu ili aprilu, što je Haradinaj i najavio noć ranije na svom Fejsbuk profilu.

Takođe je potvrdio da će kosovska predsednica Atifete Jahjaga u toku nedelje opet zakazati sastanak sa predstavnicima vlasti i opozicije.

"Opozicija treba da se odrekne nasilja, suzavca i Molotovljevog koktela. Da se okrene i postane konstruktivan deo rešenja ovog pitanja. Treba da bude deo procesa izrade Statuta o Zajednici srpskih opština, kao i deo međunarodne komisije o razgraničenju. Gospodin Haradinaj nije imao odgovor na ovaj predlog," kazao je Mustafa, prenose kosovski mediji.

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, izjavio je da je lideru Alijanse za budućnost Kosova ponuđeno da bude deo međunarodne komisije za razgraničenje sa Crnom Gorom, ali da on nije odgovorio na ovaj predlog.

"Mi smo predložili da Alijansa za budućnost Kosova učestvuje u zajedničkim sednicama i da bude deo međunarodne komisije za razgraničenje. Ali, lider Alijanse za budućnost Kosova je ćutao u vezi sa ovim predlogom i ne znamo kako će se stvari odvijati dalje," rekao je Tači.

Tači je rekao da na sastanku nije bilo razgovora o predstojećem izboru predsednika Kosova i vanrednim parlamentarnim izborima pošto su ta pitanja "uređena Ustavom Kosova".

"Skupština je mesto gde treba razgovarati o svim nesporazumima i neslaganjima," dodao je dalje on.

Lider Alijanse za budućnost Kosova rekao je da je tokom sastanka "izrazio zabrinutost" zbog trenutne situacije i poručio da je kosovska opozicija "jedinstvena više nego ikad".

"Izrazio sam zabrinutost zbog ove situacije, propusta u spoljnoj politici i pravosudnom sistemu. A, onda i time da je država zarobljena, rekao je Haradinaj i dodao:

"Vidimo se 17. janura."

Predstavnici ostale dve opozicione partije koje predvode sada već jednogodišnje proteste – pokret "Samoopredeljenje" i "Inicijativa za Kosovo" (NISMA), nisu prisustvovali današnjem sastanku koji su međunarodni predstavnici snažno podržali kako bi se okončala višemesečna blokada kosovskog parlamenta. Oni su ranije "jasno stavili do znanja" da neće učestvovati na sastanku. Takođe, iako je, Haradinaj sinoć na svom Fejsbuk profilu poručio da će zatražiti raspuštanje parlamenta i prevremene izbore kao jedini put izlaska iz krize, nakon sastanka o ovome u kosovskim medijima nije bilo reči.

Kosovska opozicija, čiji je deo i Haradinaj sa svojom AAK, od početka oktobra 2015. bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. ​Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, a u međuvremenu su dodati i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. Tokom svih svojih aktivnosti, oni snažno optužuju kosovsku vladu, pre svega Mustafu i Tačija, za korupciju i "izdaju zemlje".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.