Šarping: Šolcova poruka bila jasna, Srbija ne može da postane članica EU bez priznanja Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši nemački ministar odbrane Rudolf Šarping kaže da je poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca, tokom posete Zapadnom Balkanu, bila jasna – da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Ja bih tvrdio da iako se Srbija doživljava i ponaša kao saveznik Rusije, Srbija je zemlja koja treba da dobije vrlo jasnu poruku i nemački kancelar je tu poruku dao, vrlo jasno, da ako ne poštujete i priznajete Kosovo kao nezavisnu državu, onda nemate šanse da postanete članica Evropske unije i da bliže sarađujete sa EU pre nego što postanete članica”.

„Da, ovo je bila vrlo jasna poruka koja otklanja svaku nejasnoću i ja je snažno podržavam“, kaže Šarping.

Šarping je u Info magazinu na Klan Kosova takođe govorio o reakciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon ove Šolcove izjave.

„Ono što je, mislim da je Vučić bio iznenađen, jeste jasna i javna formulacija, ne verujem da je bio iznenađen sadržajem poruke, ali formulacijom kojom mu je poruka data, možda, ne znam, jeste, za nas nema smisla da sada spekulišemo“.

„Poruka je bila jasna i sada moramo da pronađemo praktična pitanja korak po korak i znam da ima mnogo predloga na stolu da pronađemo način, kao što smo uradili sa Nemačkom kasnih 1960-ih i početkom 1970-ih, da postignemo sporazum. Korak po korak smanjivanjem tenzija i svakodnevnim životom građana, za koje radimo, boljim životom nego ranije“, kaže Šarping.

KoSSev: Pre dva dana, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, Šarpingu je uručila „Orden slobode“ zbog „doprinosa slobodi Kosova“

Šarpingu je zapravo ovaj orden namenio Ibrahim Rugova, još 2004. godine, ali mu on nije dodeljen.

Rudolf Šarping bio je nemački ministar odbrane u vreme kada je bombardovana bivša Savezna Republika Jugoslavija zbog čega je u srpskoj javnosti bio omražen. Bio je i prvi nemački ministar odbrane, sa kojim je Bundesver učestvovala u jednom ratu.

Osmani uručila orden bivšem nemačkom ministru odbrane, kaže „zaslužan je za slobodu Kosova“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.