Šarović: Srbija sutra da pokaže da li je država ili kolonija, skupa će sutra biti

„Aleksandar Vučić je sednicu zakazao ne zato što je hrabar, ne zato da bi odgovarao na pitanja poslanika i građana, već zato što je kukavica i zato što je narodna skupština teren na kojem on ima ogromnu prednost, kazao je danas ispred te iste skupštine bivši partijski saborac aktuelnog predsednika“ – Nemanja Šarović.

Predvideo je sutrašnji rad poslanika i predsednika. Tvrdi da će predsedavajući prekidati poslanike opozicije, te da kritike i onih koji budu govorili, trajaće nekoliko minuta, na koje će Vučić odgovarati satima.

„Kukati kako mu je teško, kukati kako se bori, predstavljati sebe kao žrtvu a izbegavati da suštinski odgovori koji su rezultati njegove politike u prethodnih 10 godina“, rekao je lider pokreta „Ljubav, vera, nada“.

„Ja ga pozivam da suštiniski objasni koji su rezultati njegove politike u prethodnih 10 godina. Ja ga pozivam da građanima Srbije odgovori koliko Srba se vratilo na Kosovo i Metohiju u zadnjih 10 godina, a njegova vlada i njegov režim su na tome radili. Da vidimo gospodu i velike, lažne patriote iz Srpske liste koji su držali to ministarstvo za povratak, da vidimo šta su omogućili tom narodu“.

Optužio je režim Aleksandra Vučića da se već 10 godina odriče „dela po dela“ elementa državnosti Srbije na Kosovu.

„I sad kada je došao do toga da na terenu nema šta da preda, sada pokušava da završi i taj poslednji posao, odnosno da potpiše sporazum kojim će Srbija faktički priznati i teritorijalni intergritet i suverenitet nezavisane Republike Kosovo“, naglasio je Šarović.

Tvrdi dalje da je za uzvrat, zapad navodno Vučiću dozvolio da uništi državne institucije u Srbiji, da Srbiju „opljačka, ponizi, zarobi medije, uništi poljoprivredu“ i da dovede do toga da umesto izvoza hrane „uvozi mleko iz Poljske i zaleđenu svinjetinu iz Španije“.

„I dok Vučić tvrdi da je Srbija ucenjena, ucenjen je Vučić“, ređao je političke optužbe na račun rada srpskog predsednika.

Preneo je utiske sa prošlonedeljnog skupa u Kosovskoj Mitrovici o tome da učesnici protesta ne žele ZSO, i smatraju da je upravo srpski predsednik „najveći krivac što nema više jedinstva“.

Spočitao je Vučiću i to da je pustio Srbe na jugu da nose RKS tablice te da je istu sudbinu namenio i Srbima severno od Ibra.

Pozvao je javnost da u narednim danima, nedeljama i mesecima:

„Pokažu otpor i pokažu spremnost da brane Republiku Srbiju. Aleksandar Vučić se plaši jedino naroda, demonstracija, ulice i zato na svaki mogući način pokušava da uguši svaki mogući protest i pokušava da one koji su godinama na njegovim medijskim i finansijskim jaslama, predstavi kao nekakvu opoziciju“.

Kao primer naveo je pisanje Informera o tome kako su vođe zabranjenog protesta za sutra navodno POKS i suprug Milice Đurđević Stamenkovski.

„Oni sa najavljenim protestom nemaju nikakve veze“.

Šarović se danas osvrnuo na skup koji je planiran za sutra, a koji je juče zabranila policija, uz obrazloženje da protest nije blagovremeno prijavljen.

Tvrdi da je nekoliko programski različitih organizacija prethodnih dana pokrenulo, kako je opisao, javnu akciju „Nema Srbije bez Kosova i Metohije“, ali da će se sutra ipak veliki broj ljudi pojaviti na protestu uprkos zabrani.

„Srbija je još uvek makar formalno i makar na papiru slobodna zemlja. Ovo je zona u kojoj je dozvoljena sloboda kretanja i niko ne može onemogućiti tim ljudima da ovuda šetaju, da ukoliko sretnu nekog od svojih prijatelja da ovde zastanu da popričaju da iskažu i na taj način svoj stav“.

Na pitanje o tome kako će se održati skup ako je zabranjen, Šarović je podsetio na to da je u nedavnoj prošlosti zabranjena bila Parada ponosa, pa je ona održana nakon navodne intervencije američkog ambasadora Kristofera Hila, uz opasku, da ne očekuje da će Hil i podržati ovaj skup.

Očekuje da Vučić sutra podnese izveštaj o tome kako se troši, kaže, 800 miliona evra godišnje za Kosovo, jer kada bi se to, kako objašnjava, podelilo po glavi stanovnika – „to je 8000 evra“.

Osam hiljada evra je iznos koji bi omogućio svakom čoveku, detetu, starcu, ženi da živi potpuno bezbrižno i da ne razmišlja o raspuštanju Kosova i Metohije, dodao je.

„Aleksandar Vučić treba da kaže koliko vredi jedan živi Srbin na Kosovu i Metohiji, da li prodaje đuture sve ili ih prodaje na kilo“, naglasio je.

Premijerki Srbije odgovorio je da ne postoji narod koji se odrekao svoje prošlosti ili budućnosti zarad šopinga u Beču ili vizne liberalizacije.

„Srbija mora pokazati da li je država ili kolonija i sednica koju očekujemo je prilika da se pokaže ko je za izdaju Srbije, što će voditi njenom nestajanju, ko je spreman da tiho podržava Aleksandra Vučića, ili da ćuti na njegovu izdaju, ko je spreman da čeka da on obavi prljav posao, kako bi se sutra dograbio vlasti i ušao u vlasti sa njima ili na one kakvih je najmanje u narodnoj skupštini ako ih uopšte ima i koji su spremni da se svim sredstvima bore za očuvanje Republike Srbije i život našeg naroda na KiM“.

Pokret koji vodi Šarović održaće i sutra u 15 časova konferenciju za medije.

Skupština Srbije sutra održava posebnu sednicu o Kosovu na kojoj će, kako je potvrdio sam predsednik ovog zakonodavnog tela, jedina tačka dnevnog reda biti upravo Izveštaj Kancelarije za KiM.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.