SANU krajem godine planira naučni skup posvećen Kosovu i Metohiji

sanu
FOTO: N1

Srpska akademija nauka i umetnosti osnovala je programsko-organizacioni odbor „Srpsko pitanje od 19. do 21. veka“ sa ciljem da Akademija pruži ozbiljan uvid, baziran na naučnom i umetničkom utemeljenju, uz čitav niz pitanja od vitalnog interesa za Srbiju.

zoran popovic potpredsednik sanu

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović rekao je na konferenciji za novinare da je Odbor, sačinjen od predstavnika akademskih odbora koji se bave oblastima od strateškog značaja (Kosovo i Metohija, obrazovanje, nauka, kultura i umetnost, energetika), osnovan 21. juna i tom prilikom je zaključeno da je najvažnije od svih, pitanje Kosova i Metohije te se planira krajem godine i naučni skup posvećen toj temi.

Pored Kosova i Metohije, Odbor će se baviti drugim, kako je Popović objasnio, izuzetno važnim temama kao što su položaj srpskog naroda u susednim zemljama, zaštita kulturno-umetničke baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, istorijski, ustavno-pravni, ekonomski i religijski aspekti, geo-strateško opredeljenje, pitanje jezika i demografsko pitanje, korpus ljudskih prava, bezbednost, međunarodni odnosi.

Podsetio je da se SANU već nekim od pomenutih tema bavi kroz svoje programe, ali da je cilj osnivanja Odbora da te aktuelne teme budu neprekidno prisutne i da se kroz drugačiju formu privuče veća pažnja javnosti.

„Cilj je i da SANU bude prisutna, ali ne kao neki centralni komitet koji bi davao mišljenje povodom svake političke akcije, već da ima prisutnost u gorućim pitanjima koja opterećuju ovo društvo, za sagledavanje problema“, dodao je Popović.

Predsednik Odbora je predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić, potpredsednik je akademik Ljubomir Maksimović, koji je i potpredsednik SANU, a članovi su akademici Nebojša Radunović, Zoran Krivokapić, Kosta Čavoški, Aleksandar Kostić, Časlav Ocić, Mihailo Vojvodić, Ljubodrag Dimić, Milan Lojanica, Miro Vuksanović, Vladimir Bumbaširević, Zoran Radović, Zoran Petrović i Gojko Subotić i dopisni članovi Mira Radojević, Dragan Vojvodić, Slobodan Vukosavić, Vladica Cvetković, Ljubinko Radenković i Slavenko Terzić.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.