Krivokapić uručio poklon SANU O.Š. „Vuk Karadžić“: Još uvek sam onaj isti Zvečanac

Zoran Krivokapić dodela knjiga
Foto: (KoSSev) prof. dr Zoran Krivokapić doneo je knjige Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“

„Želja Srpske akademije nauka i umetnosti je da se Kosovo ne zaboravi. Mi ne možemo kao naučnici da se borimo oružjem, ali možemo da otrgnemo od zaborava mnoge tradicije na Kosovu, da otrgnemo od zaborava mnoge naše svetinje koje postoje na Kosovu,“ rekao je prof. dr Zoran Krivokapić. Jedan od najboljih hirurga u Evropi i svetu i počasni građanin Zvečana, danas je posetio svoje rodno mesto i tom prilikom predao donaciju SANU od 80 knjiga O.Š. „Vuk Karadžić“.

„Povod mog dolaska je želja Akademije nauka Srbije da donira određene naslove opštini i osnovnoj školi i da na taj način pokaže da je SANU uz ovaj narod, da je uz ovu opštinu, da će uvek biti uz nju, ma kakve se odluke budu donosile i da zaista svim srcem i dušom, Zvečanci, opština, ovo stanovništvo mogu računati na SANU,“ dodao je Krivokapić.

On otkriva da postoje i lični razlozi zbog kojih je došao, navodeći da je „još uvek onaj isti Zvečanac i da se to neće promeniti do kraja života“:

zoran krivokapic
Profesor Zoran Krivokapić

„Jako mi je drago i jako sam ponosan što sam ponovo ovde. Danas, kada sam ovde posle tih godinu i po dana, moram vam reći da kao da nikad nisam ni odlazio. Kada sam ulazio u Zvečan juče – osetio sam da sam onaj isti Zvečanac i da se to u stvari neće promeniti do kraja mog života.“

Za njegovu školu veže ga pregršt uspomena, a kaže da su joj donirani naslovi monografija i knjiga vrhunskih srpskih stručnjaka i akademika, skromno dodajući da je on samo inicijator i organizator donacije, te da je odluku zapravo doneo upravni odbor, predsednik i sekretar Akademije.

Krivokapić dodaje da je ova donacija samo „prvi korak“, naglašavajući da kosovsko-metohijski Srbi imaju prijatelje u Beogradu:

„Ja nisam imao prilike da jednim autom donesem više od 80 naslova, ovo je samo početak jedne kontinuirane akcije – i moje, a i naše akademije, ali i drugih izdavača koji su se prijavili da doniraju knjige i koji su hteli da pokažu da imate prijatelje u Beogradu i Srbiji i da smo mi uz vas,“ kaže čuveni profesor, naglašavajući da je teret opstanka na plećima Srba sa Kosova i Metohije.

Zahvalnost za donaciju SANU istakla je direktorka O.Š. „Vuk Karadžić“, Slađana Fićović.

Slađana Fićović direktorica OŠ "Vuk Karadžić"
Foto: (KoSSev) Slađana Fićović direktorica OŠ „Vuk Karadžić“

„Ove knjige koje smo danas dobili – potrudiću se lično da ne krase samo naše police, već da ih iskoristimo onako kako treba. Ovo su zaista divni naslovi,“ rekla je.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović,  zahvalio se dr Krivokapiću na svemu što radi za Srbe sa Kosova:

„On je skroman bio, pa nikada nije hteo da ukaže na koliko je visokoj lestvici u svetu medicine i zaista je izuzetna čast i za mene i za naše građane i za ovu opštinu ovaj njegov dolazak i ova njegova zaista izuzetna pažnja i posvećenost.“

Povodom dana opštine Zvečan, i proslave 25 godina od njenog osnivanja, prof. dr Zoranu Krivokapiću, počasnom građaninu Zvečana, uručena je povelja za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji same opštine, knjiga „Zadužbine Kosova i Metohije – istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe srpskog naroda“, kao i slika Branislava Baneta Ilića, umetnika iz Zvečana, na kojoj je oslikana čuvena zvečanska tvrđava.

Zoran Krivokapić i Ivan Todosijević
Foto: (KoSSev)


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.