Samuel Žbogar za rezervisana mesta

"Bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo na rezervisana mesta za manjinske zajednice," izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar.
 
Žbogar je u izjavi KIM radiju rekao da podržava ideju o produženju prava na rezervisana mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova i za naredni mandat.
 
"Mi kao Evropska unija, a i zemlje EU, više puta smo ponovili da bi bilo dobro da se rezervisana mesta u kosovskoj skupštini za manjinske zajednice produže… Mislimo da bi bilo dobro i korisno da u ovom trenutku, kada će verovatno na ovim izborima koji dolaze, po prvi put učestvovati i Srbi sa severa, da se i omoguće rezervisana mesta," rekao je Žbogar. 
 
On je podsetio da će predstavnici srpske zajednice u Parlamentu Kosova u svakom slučaju imati 10 zagarantovanih mesta, ali da im je pravo na rezervisana mesta ukinuto zbog promena u Ustavu Kosova izglasanih u 2012. godini.
 
"Kao što već znate, to je bilo predviđeno za dva mandata i sa promenama koje su se desile u septembru 2012. Ovo pravo je povučeno. Istovremeno, treba da znamo da postoje rezervisana i zagarantovana mesta, tako da će Srbi imati i dalje 10 garantovanih mesta, ali bi sa rezervisanim mestima mogli da imaju još par dodatnih mandata," istakao je specijalni predstavnik EU na Kosovu.
 
Žbogar kaže da trenutno predstavnici manjina u kosovskom parlamentu, sa kojima je razgovarao, ne mogu da obezbede dvotrećinsku većinu koja je neophodna za promene Ustava Kosova u pogledu obezbeđivanja rezervisanih mesta nakon parlamentarnih izbora na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.