Nema štrajkova, danas počinje drugo polugodište po kosovskom obrazovnom sistemu

učionica
FOTO: RTK2

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Za sve škole na Kosovu (osim po srpskom obrazovnom sistemu) drugo polugodište 2019/2020 godine počinje u ponedeljak. Zvaničnici Ministarstva prosvete potvrdili su za Radio Kosovo da su urađene sve potrebne pripreme za početak ovog polugodišta. U međuvremenu, prosvetni radnici potpisuju peticiju zbog ukidanja Zakona o platama.

Direktor Odeljenja za preduniverzitetsko obrazovanje u ministarstvu prosvete, Aljuš Istogu (Alush Istogu), rekao je za Radio Kosovo da je Ministarstvo u saradnji sa svim opštinskim odeljenjima za obrazovanje obavilo sve pripreme za početak ovog polugodišta, kao što je bilo predviđeno administrativnim uputstvom i kalendarom za školsku godinu.

„Prema našim informacijama, sva opštinska odeljenja za obrazovanje u saradnji sa školama i učiteljskim savetima su obavila sve pripreme za početak drugog polugodišta. Mi smo kao ministarstvo ispunili sve svoje institucionalne obaveze, imajući u vidu da nema odmora za nastavnike, već samo za učenike, verujem da su sve škole već pripremile planove, na osnovu kalendaraske školske godine“, rekao je Aljuš.

U međuvremenu, Ujedinjeni Sindikat Obrazovanja, početkom drugog polugodišta očekuje da se završi započeta aktivnost članstva za sakupljanje potpisa i njihovo slanje Vladi Kosova i Instituciji ombudsmana, sa zahtevom da se obrate Ustavnom Sudu za povlačenje odluke privremene mere za suspenzuju Zakona o Platama.

Predsednik sindikata, Rahman Jašaraj (Rrahman Jasharaj), rekao je da oni takođe čekaju formiranje novih vladinih institucija gde se, kako je rekao, očekuju novi izazovi.

„Koristimo isti demokratski način, izražavajući zahtev hiljada nastavnika Ombudsmanu da se obrati Ustavnom sudu još jednom i da ne utičemo na njega da donese bilo kakve zakonske odluke već da se ukine suspenzija Zakona o platama. Ne vršimo pritisak, ali postavljamo legitiman zahtev“, rekao je Rahman.

Jašaraj je naglasio da Upravno veće, predsednici opštinskih i univerzitetskih sindikata zajedno sa rukovodstvom USONK (Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture)
žele da se dijalog o mnogim pitanjima u obrazovanju što pre obnovi, i ako članstvo smatra da dijalog ne daje prave rezultate, tada će se nastaviti akcije sindikata.

KoSSev: Podsetimo, prvog decembra 2019. stupio je na snagu novi zakon o platama na osnovu kog je za deo javnog sektora na Kosovu bilo planirano povećanje plata za poslednji mesec u godini.

Međutim, nakon više desetina žalbi radnika kosovskog javnog sektora upućenih Ombudsmanu, ovaj Zakon  je prosleđen Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti. Ustavni sud je potom odobrio predlog Ombudsmana i kao privremenu meru potpuno obustavio sprovođenje Zakona o platama do 30. marta 2020. godine, a zbog čega je deo radnika ostao bez planiranog povećanja plata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.