Samoopredeljenje: Lista Srpska je "fašistička, rasistička i nezakonita tvorevina" koju su formirali Vučić i Nikolić

"Čak i gradonačelnik Raniluga vređa Đakovčane" – novi je naslov u seriji kosovskih medija – Gazetexpress, Bota Sot, 21 Live news..., koji može da najavi sličan scenario već viđen u januaru na kosovskoj političkoj sceni, ali i na ulicama, a koji se okončao smenom sada već bivšeg kosovskog ministra Aleksandra Jablanovića. Aktivisti Samoopredeljenja su za ove kosovske medije sada izneli i nove optužbe da je cela Srpska lista "fašistička, rasistička i nezakonita tvorevina" koju su formirali Vučić i Nikolić, da oni ne osećaju "nikakvo kajanje za srpski genocid nad Albancima", već pokazuju "svoj prezir". Šta je to 'opet' rekao još jedan Srbin sa Kosova, a što ponovo 'diže na noge' aktiviste Samoopredeljenja i kosovske medije? 

Gostujući ove srede u emisiji "Otvoreni studio" – RTV "Puls" iz Šilova, gradonačelnik Raniluga, Gradimir Mikić je, govoreći o Jablanovićevoj smeni, rekao da ovaj bivši ministar u kosovskoj vladi nije uradio ništa pogrešno, da bi i on isto ono što je rekao Jablanović, a zbog čega je smenjen, mogao ponoviti "od reči do reči", te da je situacija eskalirala u Đakovici dolaskom Mimoze Kusari na čelo ove opštine. Istovremeno, on se izrazio veoma pohvalno o umerenosti bivšeg gradonačelnika Đakovice – Palj Ljekaja.

"Mislim da nema veze sa izjavom Jablanovića. Mislim da je ta izjava preforumilisana, namerno iskorisćena, ispolitizovana do te mere i povezana sa kontesktom u kojem uopšte nije data. Neko je našao izgovor izjave Jablanovića da se podigne protiv vlasti, a vlast je pokazala da može da smiri svoje nemire preko glave – pod navodima – ministra Jablanovića. Mislim da on uopšte nije dao neprimerenu izjavu. Ta izjava koju je on dao, ja mogu da je ponovim doslovce i ne može niko da mi dokaže šta sam to ja pogrešno rekao. Šta je onaj koji kamenjem gađa autobus, ako ne divljak? Evo, ponoviću – da, oni koji su kamenovali autobus su divljaci," rekao je Mikić u ovoj emisiji.

Emisija je emitovana u sredu,  a prema nezvaničnim informacijama televizije RTV Puls, imala je oko pet puta više pregleda nego što obično ta emisija ima, da bi se sledećeg dana, aktivisti Samoopredeljenja, ali i kosovski mediji  – 'podigli na noge' serijom napisa pod istim nazivom "Čak i gradonačelnik Raniluga vređa Đakovčane" i izjavom jednog od aktiviste Samoopredeljenja, Erzena Vranićija:

"Cela Srpska lista je fašistička tvorevina, koju su formirali Vučić i Nikolić i koji ne osećaju nikakvo kajanje za srpski genocid nad Albancima, već pokazuju svoj prezir za nas, nazivajući divljacima majke Đakovice i aktiviste Samoopredeljenja." 

On je dodao da u "normalnoj državi, takva politička formacija će biti proglašena za rasističku i nezakonitu", sa kojom se ne sklapa sporazum za ulazak u vladu.

Đakovica – "zabranjen grad za Srbe"

U istoj emisiji RTV "Puls", gostovao je i profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Đikić, poreklom iz Đakovice, koji je objasnio specifičnost situacije u Đakovici kao pograničnog grada, u kojem su ratna dejstva '99 bila jaka, sa velikom koncentracijom vojske. Ogradivši se da za vreme ratnih dejstava nije bio u svom gradu, ali da veruje da su se zločini nad albanskim stanovništvom dogodili, on je postavio pitanje "antievropske vrednosti" – da 16 godina nakon rata, ovaj grad ostaje, kako se izrazio – "zabranjen grad za Srbe" uprkos snažnoj želji svojih sugrađana da se u njega vrate, ili ga obiđu, te da je Đakovica tokom istorije prolazila kroz teške periode i uvek, kao pograničan grad, bila mesto kojim su prolazile vojske, ali da su Srbi u njemu uvek opstajali. Đikić je kritikovao odnos međunarodne zajednice i vlade Srbije prema problemu koji je u duhu, kako se izrazio – antievropskih vrednosti,  a koji su potpuno zapostavili.

"Kako je moguće da 16 godina nakon rata, nikakav korak nije napravljen sa ciljem smirivanja tenzija? Stari Đakovčani žive tu stotinama godinama, svašta se tamo dešavalo, još u vreme Turaka, ali je bilo moguće živeti za Srbe," rekao je Đikić.

Imamo situaciju prvi put u svetu da u najangažovanijoj međunarodnoj misiji sveta i Evrope nije se u stanju da se prepoznaju vrednosti koje su apsolutno antievropske, takođe je naglasio Đikić. 

"Daleko od toga da mogu da pravdam Jablanovica. Čovek je to izjavio u skladu sa svojim intelektualnim i partijskim kapacitetitma," dodao je on.

I Mikić i Đikić su odgovorili potvrdno da je Đakovica danas "zabranjen grad za Srbe" uprkos 16 godina od rata i da je ovaj problem u potpunosti zapostavljen, te da postoji snažna volja i želja Đakovčana da mogu slobodno da dođu u svoj grad.

Emisiju "Otvoreni studio" RTV "Puls" iz Šilova u kojoj su gostovali Aleksandar Đikić i Gradimir Mikić možete pogledati OVDE

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.