Samit „Otvoreni Balkan“: Potpisani sporazumi i memorandumi u oblasti prehrambene sigurnosti, energetike, kulture i civilne zaštite

Nakon juče održanog prvog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Dimitar Kovačevski danas su, takođe u Beogradu, zajedno predsedavali još jednom samitu „Otvorenog Balkana“. Nakon održanog sastanka, potpisani su bilateralni i trilateralni sporazumi i memorandumi iz oblasti prehrambene sigurnosti, energetike, kulture i civilne zaštite. Sedište susreta je Palata Srbija, a osim predstavnika članica, prisustvuju mu i premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, predsedavajući u Veću ministara BiH, Zoran Tegeltija, ali i ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske, Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Prvi sporazum koji su resorni ministri država članica i osnivača inicijative „Otvoreni Balkan“ jeste Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu između Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Svoj potpis na ovaj sporazum stavili su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije, Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije, Frida Krifka.

Njegova svrha, kako je objašnjeno, je da članice inicijative „Otvoreni Balkan“ jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Članice inicijative su ponovo potvrdile neophodnost saradnje u sprečavanju i ublažavanju mogućih nestašica osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastalih iz moguće krizne situacije u regionu ili one koja utiče na globalno tržište i odražava se na region, navodi se u sporazumu.

Takođe, tri zemlje saglasne su da među članicama njihove inicijative neće biti zabrana prometa osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će one kada sporazum stupi na snagu ukinuti sva kvantitativna ograničenja i mere sa istim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čija su imena navedena u posebnom aneksu i koji su poreklom iz zemalja članica „Otvorenog Balkana“.

U Palati Srbija potom je potpisan i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu, a potpisale su ga ministarka kulture Srbije, Maja Gojković, ministarka kulture Albanije, Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije, Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je zapravo nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, kojim predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcionog fonda „Otvorenog Balkana“ za filmske profesionalce.

Potom su ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije, Belinda Baluku potpisale Memorandum o razumevanju između dva ministarstva.

Potpisani Memorandum predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji

Dokument takođe predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima.

Takođe, uključuje i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

Četvrti danas potpisani dokument je Operativni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpisali su ga pomoćnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija, Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Severne Makedonije, Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije, Haki Čako.

Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.