Saljih Mustafa mora da isplati žrtvama 207.000 evra odštete

Saljih Mustafa
FOTO: AP POOL/Peter Dejong

Specijalni sud u Hagu, danas je na javnom zasedanju odredio visinu odštete koju će žrtvama morati da isplati pripadnik „OVK“ Saljih Mustafa, a koji je prethodno sredinom decembra na ovom sudu osuđen na ukupno 26 godina zatvora. Prema odluci suda, on će u svojstvu naknade za štetu žrtvama krivičnih dela za koja je osuđen morati da isplati ukupno 207.000 evra. Iz Specijalizovanih veća naglasili su da Mustafa, iako jedini odgovoran, trenutno ne raspolaže sredstvima. „Drugi akteri treba da se uključe u izvršenje naloga o reparacijama i to je prvenstveno Kosovo“, naveli su iz Specijalizovanih veća. 

Pretresni panel I je do cifre od 207.000 došao odredivši različite sume novca u iznosima od 2.000 do 80.000 evra koje će biti isplaćene u slučaju ukupno osam žrtava – učesnika u postupku.

Žrtvi broj 8 biće isplaćeno 30.000 evra, žrtvi broj 9 – 80.000 evra, žrtvi broj 10 – 60.000 evra, a po 10.000 evra žrtvama broj 5, 6 i 12, 5.000 evra žrtvi broj 11 i 2.000 evra žrtvi broj 13.

„Iznosi su određeni u skladu sa zahtevom zastupnice žrtava, koji pretresni panel smatra opravdanim i srazmernim obimu i stepenu štete koju su žrtve pretrpele“, naveli su u saopštenju.

Ovaj panel zaključio je da kompenzacija dosuđena svakoj žrtvi individualno predstavlja „najadekvatniju vrstu i modalitet reparacija“.

Na današnjem javnom zasedanju panel je konstatovao i da njegova nadležnost u ovom predmetu – prestaje donošenjem naloga o reparacijama. Stoga, pozvali su predsednicu Specijalizovanih veća da odredi sudski organ koji će biti zadužen za praćenje i nadzor nad sprovođenjem i izvršenjem naloga o reparacijama.

Panel je napomenuo da, iako je osuđeni Saljih Mustafa Mustafa jedini odgovoran za isplatu naknade, on trenutno ne raspolaže sredstvima da u potpunosti izvrši taj nalog.

„Drugi akteri treba da se uključe u izvršenje naloga o reparacijama i to je prvenstveno Kosovo“, naglasili su.

Smatraju da bi već postojeći Program za naknadu štete žrtvama zločina mogao da posluži kao alternativa u izvršenju naloga o reparacijama, uz naznaku da su maksimalne sume koje se mogu dobiti iz tog programa niže od suma određenih nalogom o reparacijama.

Samim tim, pozvali su Kosovo da uvede nov sistem za reparacije žrtvama krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća:

„Kako bi se postigao jednak tretman za, s jedne strane, osumnjičene ili optužene pred Specijalizovanim većima, čija se odbrana finansira iz budžeta Kosova, i s druge strane, žrtve krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća za koje se ne izdvaja ništa“.

Panel je isto tako zapazio i da se odredbe kosovskih zakona o šteti i povredama pretrpljenim u kontekstu rata na Kosovu 1998-1999. tiču isključivo žrtava neprijateljskih snaga.

„Time se vrši diskriminacija između žrtava tog rata“, smatra Panel.

Saljih Mustafa je presudom od 16. decembra 2022. godine u Hagu proglašen krivim za mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i protivpravno lišavanje života u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Predmet protiv Saljiha Mustafe bio je prvi čiji je pretresni postupak započet pred ovim sudom u Hagu. Samim tim, njegova presuda za počinjen ratni zločin bila je prva u Specijalizovanim većima.

U Hagu se nalazi od 24. septembra 2020. godine.

Trenutno se u Specijalizovanim većima Kosova vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

U toku je suđenje i Pjetru Šalji, kao i suđenje u Hašimu Tačiju i još trojici saoptuženih.

O Specijalizovanim većina Kosova i procesima koji se u njima vode čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.